top of page
GRAVAD CARROT
smoked & fishy

De inspiratie voor deze fishy wortels vond ik bij Simple Vegan.

In het initiële recept beviel de textuur ons niet zo best, en het snijden van de gare wortels verliep ook niet echt makkelijk. Na enkele experimenten kwamen we tot ons huidige recept.


Bij het serveren versterkt de verse dille de kracht van associatie en het Deens zout voegt een extra dimensie toe. Het rodebietensap geeft een zacht rozige toets.


Ook lekker op getoast zuurdesembrood, zadencrackers of knackebrod, tussen een broodje met een laagje labneh of verse kaas en wat frisse sla of als zilte toets in homemade sushi.


Laat je inspireren, do keep us posted en vergeet ons niet te taggen als je een foto post op Instagram (#sanskeuken). Zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit 😉

INGREDIENTEN
  • 4 grote wortels (ca 300 gr)

  • 2 nori vellen - zowel de gewone (zwart) als de geroosterde (groen) zijn geschikt

  • 200 ml lauw water

  • 3 eetlepels gerookte shoyu (of tamari of sojasaus)

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 eetlepel rijstazijn

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel lookpoeder 

  • 1 theelepel Deens zout (gerookt zout)

  • 1 eetlepel rodebietensap (optioneel voor de kleur)

  • zwarte peper

  • verse dille

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de wortels in linten met een dunschiller.
Blancheer ze 2 minuten in kokend water.

 

Maak ondertussen de marinade:

Mix het water met de nori, de shoyu, de olie, de siroop, azijn, zout, lookpoeder en peper.

 

Laat de wortellinten uitlekken.

Leg een vel nori in een laag recipient. Verdeel de wortellinten hierop.
Overgiet met de marinade en dek af met het 2e vel.
Druk even aan zodat de nori volledig vochtig is en dek af.
Laat minstens 24 uur in de koelkast marineren.

 

Serveer op toast met een fris kaasje of zure room, wat extra Deens zout en een plukje dille.

Smakelijk!



Je kan de ‘gravad carrot’ tot 5 dagen in zijn marinade in de koelkast bewaren.

bottom of page