BIEN CHEVERE
een fris geitje

Geitenkaas is altijd mijn absolute nummer 1 geweest. Op brood, in pasta .. you name it, I loved it!

Toen ons vers cashew kaasje een succes bleek, groeide de zin dan ook hier verder aan te experimenteren richting de vroegere favoriet.

Na een een beetje gesleutel met zuur, zout en kazig kwamen we tot een aanvaardbaar resultaat.Dit kaasje leunt dicht aan bij een zacht geitje stijl chavroux met één groot verschil: er wordt geen geit voor lastig gevallen.

 

De smaak zat goed, nu nog een naam bedenken.

Bij gebrek aan inspiratie spraken we onze vrienden en volgers aan via facebook. Er kwamen verschillende leuke, grappige ideeën uit de bus maar één stak er met kop en schouders bovenuit:

Bien Chévere.​

In 'Chévere' hoor je chèvre, Frans voor geit.​

Bien Chévere is de Spaanse uitdrukking voor 'heel cool' en, geef toe, dat is onze nieuwste toch wel.

En toen daarenboven bleek dat de Pixies de uitdrukking ooit in een nummer gebruikten was de kogel door de kerk: het kind had een naam.

 

Eeuwige roem voor Serge voor de inspiratie!

INGREDIENTEN

voor 2 kaasjes

  • 200 gr cashews, een nacht geweekt

  • 250 ml koud water

  • 2 theelepels tranglutaminase

  • 1/8 theelepel kaas-starter-cultuur

  • 3 eetlepels edelgist

  • 4 eetlepels ciderazijn

  • 2 eetlepels citroensap (of 1/2 theelepel vitamine c)

  • 1/2 theelepel gedroogde ui

  • 1/2 theelepel gedroogde look

  • 1 theelepel zeezout

materiaal:

  • 2 kaasvormen

  • 2 fijne kaasdoeken

  • 2 eetlepels

  • een middelgrote zeef

  • 2 kookpotten

  • een voedingsthermometer

  • een krachtige blender of food processor

BEREIDINGSWIJZE

Week de cashews een nacht in ruim water.

 

Spoel de cashews en mix ze met 250 ml koud water, de kaascultuur en de transglutaminase in een blender tot een gladde massa.

Voeg de overige ingrediënten toe en meng nog even goed door.

Giet de massa in een ruime pot, dek af met een doek en laat 12 uur opstijven op kamertemperatuur.

Schep de opgesteven kaas in vormpjes en druk licht aan.

Zet de kaasjes in een lage bak op een uitlekmatje en plaats ze 12 uur in de koelkast.

 

Haal de kaasjes voorzichtig uit de vormpjes.

Serveer de kaas met knapperig brood, op toast bij het aperitief met olijfjes en kruiden of als vervanging van ricotta of zachte geitenkaas in de vulling van lasagne of cannelloni.

© 2 0 1 8