top of page
TARTE TATIN VAN WITLOF MET RODE UI
hartig en zoet

Tarte tatin, maar dan een hartige versie.

Het witlof werkt super samen met de rode ui en de caramel.

Zalig herfstig comfortfood. perfect voor een luie zondag.

INGREDIENTEN
  • 1 vel bladerdeeg, vegan

  • 50g vegan boter

  • 1 rode ui, in dunne halve ringen

  • 25g donkere rietsuiker

  • een klein bosje tijm, enkel de blaadjes

  • 4-5 stronkjes witlof (of roodlof), in de lengte gehalveerd

  • 75g bien chevere, verkruimeld

  • een handvol pijnappelpitjes

  • zwarte peper

  • zeezout

BEREIDINGSWIJZE

Warm de oven tot 200°C

Rol het bladerdeeg een beetje uit en snijd grof een cirkel van ca 25cm uit. Prik in met een vork.


Smelt de helft van de boter in een ovenbestendige pan van ca. 22 cm.

Voeg de ui toe en laat 10 minuutjes zachtjes stoven tot glazig en lichtjes gekleurd. Zet opzij.


Smelt de rest van de boter in dezelfde pan en verdeel de suiker er gelijkmatig over. 

Laat de suiker op laag vuur smelten zonder te roeren.

Verhoog het vuur tot de suiker carameliseert.


Verwijder de pan van het vuur. Verdeel de tijm over de caramel, Verdeel het witlof over de caramel met het snijvlak naar onder. Kruid flink en verdeel de chevere en de pijnboompitjes erover.

Verdeel tot slot de uiringen over het geheel.


Drapeer het bladerdeeg over de pan en stop de randen aansluitend onder de vulling.

Bak in 30-35 minuten tot mooi goudbruin..

Laat de tarte tain een paar minuutjes in de pan afkoelen en draai de inhoud dan om op een bord.


Bestrooi met wat verse tijm en pijnboompitjes.

Smakelijk!

bottom of page