ZOETE AARDAPPEL TERIYAKI
comfort with a capital C

Dit zalige gerecht werd geïnspireerd door een recept van Karola's Kitchen.

De combinatie van de warme aardappel en het frisse slaatje is heel geslaagd. Het pittige sausje zorgt voor een extra smaaklaag.

(*) In veel recepten voor oven gebakken groentes wordt aangeraden deze met een vork in te prikken om barsten te voorkomen. Bij zoete aardappels ervaarde ik dat het wegsnijden van een klein stukje schil aan de uiteindes een beter resultaat geeft. Bijkomend voordeel: zodra je een caramelachtige substantie ziet lekken waar je hebt ingesneden, is je aardappel gaar.

INGREDIENTEN

voor 2 personen

  • 2 zoete aardappelen

  • kokosolie

  • 2 preien, het groen verwijderd, in reepjes

  • 1/2 Romeinse sla of 1 paksoi,in reepjes

  • olijfolie

  • zwarte peper

  • fleur de sel

  • 1 el rijstazijn

  • 1 el sojasaus

voor het sausje:

  • 100 gr zure room

  • een teentje look, geperst

  • ½ theelepel oregano, gedroogd

  • 1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt

  • een grote handvol rucola

  • 1 eetlepel pompoenpitten, droog geroosterd of tamari-amandelen

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor tot 200°C.

 

Schrob de zoete aardappels goed schoon. Verwijder de schil aan de uiteinden (*) en eventuele lelijke plekjes met een mesje en wrijf de aardappels met de handen in met kokosolie. Leg ze op een bakplaat en bak 40 minuten in de oven.

Maak ondertussen het sausje:

Schep de vegan room om met de gehakte chilipeper, look en gedroogde oregano. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet opzij.

Snijd de prei in de lengte door en spoel samen met de reepjes sla grondig. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de prei en sla tot ze gaar zijn. Roer af en toe om, maar niet teveel. Het lekkerste effect krijg je als de groenten hier en daar wat bruin bakken. Voeg tenslotte de sojasaus en rijstazijn toe en kruid bij met versgemalen zwarte peper en zout naar eigen smaak.

Maak een snede in de zoete aardappel en druk beide helften met twee vorken open.

Schep er de teriyakigroenten in en werk af met een grote schep van het sausje en de pompoenpitten.

 

Serveer met een pittig rucolaslaatje.

Smakelijk!

© 2 0 1 8