CHILI SIN CARNE
chili San carne

Deze vegan chili heeft zoveel umami dat hij ook bij carnivoren in de smaak valt.

Ik baseerde me op een recept van Jamie Oliver en paste het aan aan de inhoud van mijn voorraadkast en de goesting van het moment.

Net zoals de meeste stoofpotjes is ook deze chili lekkerder als je hem de dag op voorhand maakt . Zo kan hij een nachtje 'trekken' en meer smaak ontwikkelen.
De koolhydraten van de bonen en linzen dikken de saus verder in dus denk eraan om indien nodig wat extra water of bouillon toe te voegen bij het opwarmen.

Je kan de extra porties makkelijk invriezen. Handig voor de dagen waarop het allemaal wat sneller moet gaan.

Lekker met rijst of tortilla's, pittige guacomole en een frisse toets van zure cashewroom of gepimpte soyayoghurt. En natuurlijk mogen de tortillachips niet ontbreken!

INGREDIENTEN

voor 8 personen

  • 3 sjalotten, fijngehakt

  • 4 teentjes knoflook, geperst

  • 3 preiwitten

  • 2 rode Jalapeño pepers met pitjes, fijngehakt

  • 2 eetlepels olijfolie 

  • 2 eetlepels gemalen komijn 

  • 2 eetlepels gemalen koriander  

  • 2 eetlepels gerookt paprikapoeder 

  • 1 theelepel kaneel 

  • 1 eetlepel cacao, ongezoet

  • 2 eetlepels gedroogde oregano  

  • 1 muskaatnoot, geraspt 

  • 250 g gedroogde linzen, groen of bruin

  • 250 g gedroogde linzen, rood 

  • 240 gr red kidney beans, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt

  • 240 gr borlotti bonen, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt

  • 240 gr zwarte bonen, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt

  • 400 gr tomaat in stukjes, uit blik of bokaal

  • 1 liter groentebouillon, bio 

  • Himalayazout 

  • zwarte peper

  • verse koriander, grof gehakt

BEREIDINGSWIJZE

Hak de sjalot, look, prei en chili fijn en stoof ze op een medium vuur in de olijfolie tot ze zacht zijn (5 minuutjes).

 

Voeg de specerijen en droge kruiden toe. Rasp de nootmuskaat erover en bak 2 minuutjes. (Als de mengeling te droog is voeg je wat water toe).

Voeg de linzen, bonen en tomaten toe. Roer goed door.

Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.

Zet het vuur lager en laat minstens een uur pruttelen. Roer regelmatig om.  

Kruid naar smaak.

Serveer met zilvervliesrijst, limoenpartjes (een must samen met de gerookte paprika), vers gehakte koriander, guacamole en een flinke dot zure room of Greek nature losgeroerd met limoensap, peper en zeezout.

Smakelijk!

© 2 0 1 8