top of page
STREAKY BACON
buikspek! van plantbeestjes!

Zelf seitan maken is een hele klus én een heuse work-out voor je biceps. Maar zo erg de moeite waard.

Het resultaat is super lekker én je hebt totale controle over je ingrediënten.

 

Het originele recept voor deze streaky bacon is van avant-garde vegan. Heel lekker maar een beetje te zoet naar onze smaak dus hebben we dat een beetje aangepast.

Die controle begrijp je 😉

 

Hieronder onze lichtjes aangepaste, minder zoete versie.

Super lekker op brood of toast met geprakte avocado, bij een winterse 'stoemp' of als onderdeel van een plantbased English breakfast. Spek voor de lekkerbek!

Laat je inspireren, keep us posted en vergeet ons niet te taggen als je een foto post op Instagram (#sanskeuken). Zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit 😉

INGREDIENTEN

voor de 'bacon' (donkere gedeelte)
droge ingrediënten:

  • 300g tarwegluten

  • 4 eetlepels kikkererwtenmeel

  • 3 eetlepels edelgist

natte ingrediënten:

  • 360 ml groentebouillon

  • 10 g gedroogde champignons

  • 2 eetlepels ahornsiroop

  • 1 eetlepel Miso pasta, donker of licht

  • 6 eetlepels gerookte paprikapoeder

  • 1 rode ui, fijngehakt en glazig gesauteerd

  • 2 teentjes look, fijngehakt en gesauteerd

  • 120 g kikkererwten, gekookt of uit blik

  • 1 theelepel gedroogde salie

  • 1/2 theelepel venkelzaad

  • 1 theelepel gerookt zout

  • 1 theelepel zwarte peper


voor het 'vet' (lichte gedeelte)
droge ingrediënten:

  • 130 g tarwegluten

  • 2 eetlepels kikkererwtenmeel

  • 1 eetlepel edelgist

natte ingrediënten:

  • 80 g tofu, firm, uitgelekt

  • 120 ml soyamelk

  • 120 g kikkererwten, gekookt of uit blik

  • 1 theelepel gerookt zout

  • 1/4 theelepel lookpoeder

  • 1 eetlepel gedroogde dragon

  • 1 eetlepel miso pasta, licht

  • 1 theelepel zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE

Mix de natte ingrediënten van het 'vet' tot een gladde massa en zet opzij. (licht)

Mix de natte ingrediënten van de 'bacon' tot een gladde massa en zet opzij. (donker)

 

Meng de droge ingrediënten van de 'bacon' in een grote kom goed door met de donkere natte mix tot je een deegbal.

Kneed de deegbal op een met bloem bestoven werkblad stevig door.

Hoe steviger je kneed, hoe beter de textuur van je 'bacon' wordt. Reken zo'n 12 minuten.

(yep het is een work-out op zich)

Zet opzij en laat even rusten.

 

Meng de droge ingrediënten van het 'vet' in een grote kom goed door met de lichte natte mix tot je een deegbal.

Kneed de deegbal op een met bloem bestoven werkblad zo'n 6 minuten stevig door.

 

Rol en kneed het donkere deeg uit tot een vlak van ongeveer A4 formaat.

Doe hetzelfde voor het lichte deeg.

 

Leg het lichte deeg op het donkere met de kanten mooi gelijk.

Snijd het deeg in de helft door en leg beide helften op mekaar. Je hebt nu 4 'speklagen'.
Klop de lagen stevig op mekaar vast en besprenkel de bovenzijde met extra gerookt zout..

Breng in een grote pot water aan de kook.

 

Pak het deeg stevig in met bakpapier en daarover met enkele lagen folie.


Leg het pakje deeg in het kokende water. Temper het vuur tot licht borrelend en laat het deeg zo'n 2 uur sudderen. Draai halverwege om.

Haal het deeg na 2 uur uit het water en laat lichtjes afkoelen tot het pak 'handelbaar' is.

Verwijder de seitan uit de verpakking en laat in de koelkast volledig afkoelen.

 

Versnijd de afgekoelde seitan in dunne plakken.

Je kan ze koud eten of inwrijven met een beetje olijfolie en knapperig bakken in de pan of onder de grill.
 

De plakken kan je makkelijk per porties invriezen.

bottom of page