ENGLISH BREAKFAST
full option veganised

Het klassieke English breakfast maar dan plantaardig.

Een uitgebreid ontbijt voor als het wat meer mag zijn. Op een luie zondag bvb, of als brunch met een extra fruitsalade.

Scrambled tofu, een worstje, gebakken champignons, toast, .. je maakt dit ontbijt zo uitgebreid als je zelf wil.

Hieronder enkel suggesties om uit te kiezen .. of allemaal te kiezen als je echt heel grote honger hebt.

INGREDIENTEN

Scrambed tofu

  • 250 gr firm tofu

  • 2 eetlepels edelgist

  • 1/4 cup water

  • 1/2 theelepel kala namak (of naar smaak)

  • 1/8 theelepel kurkuma (enkel voor de kleur)

  • 1 kleine rode ui of sjalot, fijngesnipperd

  • zwarte peper

  • olijfolie

 

Gegrilde tomaatjes

  • 2 trosjes kleine kerstomaten OF 2 middelgrote tomaten

  • gedroogde tijm

  • zeezout

  • zwarte peper

  • olijfolie​

Avocadotoast met champignons

  • 2 sneden bruin brood

  • 1 avocado

  • 200 gr kastanjechampignons

  • olijfolie

  • citroensap

  • chilivlokken

  • een takje verse tijm

  • zwarte peper

  • zeezout

 

Toast met bonenpuree

  • 2 sneden bruin brood

  • 1 middelgrote tomaat

  • een klein blikje witte bonen, gespoeld en uitgelekt

  • 1/2 theelepel bonenkruid, gedroogd

  • 1 teentje knoflook, geperst of fijngehakt

  • olijfolie

Crispy bacon

  • 4-5 vellen rijstpapier

  • 2 eetlepels ahornsiroop

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 theelepel witte miso

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 theelepels gerookte paprika

BEREIDINGSWIJZE

Scrambled tofu

Fruit de ui in een scheutje olijfolie tot hij glazig is en lichtjes begint te karameliseren.

 

Snijd de tofu in grove stukken en voeg die bij de ui.

Verkruimel de tofu al bakkend met een vork of pureestamper.

 

Voeg de edelgist, de kala namak en de kurkuma toe en meng goed. Laat even doorwarmen.

 

Voeg een scheut water toe en bak verder tot de tofu het vocht bijna volledig heeft opgenomen. Het moet een beetje smeuïg blijven.

Kruid naar smaak.

Gegrilde tomaten

Wrijf een grillpan in met een beetje olie en warm ze goed door.

Bak de trostomaatjes in hun geheel kort langs beide kanten.

Kruid met peper en zout en strooi er een beetje tijm over.

 

Bij grote tomaten:

Snijd de tomaten doormidden.

Bak ze kort op de snijkant, draai om en bestrooi met de gedroogde tijm.

Kruid met peper en zout en laat even doorwarmen.

Avocadotoast met champignons

Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden. Snijd de grote exemplaren in kwartjes.

Verwarm olie in een pan en bak de champignons goudbruin. (zie tips)

Voeg de tijm bij de champignons en kruid met peper en zout.

Plet ondertussen het vruchtvlees van de avocado fijn met een vork.

Meng hieronder een beetje citroensap en wat chilivlokken.

Kruid naar smaak.

Toast het brood.

Besmeer de toast met de avocadopuree en verdeel hierover de gebakken champignons.

Toast met witte bonenpuree

Mix de witte bonen met de look en de olijfolie glad.

Meng hieronder het bonenkruid.

Kruid naar smaak.

Toast het brood.

Besmeer de toast met de bonenpuree.

Crispy bacon

Warm de oven tot 180°

beleg een bakplaat met bakpapier.

Knip met een schaar gelijke stroken uit het rijstpapier.

Dit is een geduldwerkje, het papier verkruimeld snel.

Neem 2 bakjes:

vul 1 bakje met kokend water

meng in het 2e bakje de ingrediënten voor de marinade.

Leg 2 gelijke strips rijstpapier op mekaar en haal ze door het water. Verwijder het teveel.

Haal de aan mekaar klevende strips nu door de marinade. Verwijder het teveel.

Leg de dubbele strip op een bakplaat.

Doe dit tot alle strips opgebruikt zijn. Houd voldoende afstand tussen de strips.

Bak de strips in ca 10 minuten in de oven goudbruin en knapperig.

Kijk regelmatig, het papier verbrand snel. Te kort bakken geeft plakkerige, taaie strips. Te lang bakken geeft een onaangename gebrande smaak.

Streaky bacon

© 2 0 1 8