top of page
SPAANSE OVENRIJST
saffraan in de hoofdrol

In het originele recept van Dorien Knockaert (aka jonge sla) wordt hazelnootboter gebruikt (gebruinde boter). Zalig lekker maar niet vegan dus onderstaand mijn lichtjes aangepaste versie met olijfolie. 


Je kan ook vegan boter laten smelten in de saus maar dit geeft niet dezelfde 'notige' smaak als 'echte boter'. Wat op zich heel raar is want in mijn vegan boter zitten noten en in de koevariant niet... Anyway, met olijfolie is de rijst ook heel lekker én minder werk én een pot minder voor de afwas.

INGREDIENTEN

voor 4 personen

  • 2 venkelknollen

  • 1 portie tomatensaus

  • 1 flinke pluk saffraan

  • 350 g risottorijst

  • 4 flinke takjes rozemarijn

  • 1 l kokend hete groentebouillon

  • olijfolie

  • zwarte peper

  • zeezout

  • 1/2 citroen

voor de tomatensaus:

  • 50 ml olijfolie (of vegan boter)

  • 2 knoflooktenen

  • 1 blik (400 g) tomatenstukjes

  • kaneel

  • chili-vlokken

  • zwarte peper

  • Himalayazout

BEREIDINGSWIJZE

Maak eerst de tomatensaus:

Snipper de knoflook.

Stoof de look even aan in de olijfolie, voeg de tomaten en de de kruiden toe.
Laat de saus ongeveer 20 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout. 

 

Verwarm de oven tot 220°C.

Snijd de stelen en verdroogde stukken van de venkelknollen, halveer ze en snijd ze in wedges ongeveer de breedte van een duim. Meng de venkel met een lepel olie en een paar snuffen zout en verdeel over een diepe bakplaat.

Rooster in de oven tot de randjes lichtjes bruin kleuren (10 tot 20 minuten).

Haal de plaat uit de oven en breng de temperatuur terug tot 180°C.

Warm ondertussen de tomatensaus op met de saffraan.

Verdeel de rijst en de rozemarijntakjes over de venkel. Giet er de saus over en verdeel de rozemarijntakjes. Zet de schaal terug in de oven, voeg de bouillon toe en laat pruttelen tot de rijst gaar is.

De duur hangt af van de soort rijst, maar kan tot een halfuur oplopen. Roer alles om de tien minuten voorzichtig om, zodat het vocht goed verdeeld blijft onder de rijst, en voeg wat extra kokend water toe als het vocht opgeslorpt of verdampt is voor de rijst gaar is.

 

Serveer de rijst met partjes citroen.

Smakelijk!
 

© 2 0 2 1

bottom of page