top of page
ENGLISH BREAKFAST
scrambled tofu, worstjes, spekjes, bonen, tomaat,...

Het klassieke English breakfast maar dan plantaardig.


Een uitgebreid ontbijt voor als het wat meer mag zijn. Op een luie zondag bvb, of als brunch met wat extra fruitsalade en yoghurt.


Scrambled tofu, een worstje, gebakken champignons, toast, .. je maakt dit ontbijt zo uitgebreid als je zelf wil.


Hieronder enkel suggesties om uit te kiezen .. of allemaal te kiezen als je echt heel grote honger hebt 😉

INGREDIENTEN

Scrambed tofu

  • 250 gr firm tofu

  • 2 eetlepels edelgist

  • 1/4 cup water (of plantaardige melk)

  • 1/2 theelepel kala namak (of naar smaak)

  • 1/8 theelepel kurkuma (enkel voor de kleur)

  • 1 sjalot of kleine ui, fijngesnipperd

  • zwarte peper

  • olijfolie

 

Gegrilde tomaatjes

  • 2 trosjes kleine kerstomaten OF 2 middelgrote tomaten

  • gedroogde tijm

  • zeezout

  • zwarte peper

  • olijfolie


Toast met bonenpuree

  • 2 sneden bruin brood

  • een klein blikje witte bonen, gespoeld en uitgelekt

  • 1/2 theelepel bonenkruid, gedroogd

  • 1 teentje knoflook, geperst of fijngehakt

  • olijfolie


Avocadotoast met champignons

  • 2 sneden bruin brood

  • 200 gr kastanjechampignons (of shiitake, bospaddestoelen,..)

  • olijfolie

  • 1 avocado

  • citroensap

  • chilivlokken

  • een takje verse tijm

  • zwarte peper

  • zeezout


Crispy bacon


Auberginespekjes


Champignonspekjes

  • een bakje champignons, in dunne schijfjes of blokjes

  • enkele lepels spekjesmarinade


Streaky bacon

BEREIDINGSWIJZE

Scrambled tofu

Fruit de ui met de kurkuma in een scheutje olijfolie op een zacht vuur glazig.

 

Snijd de tofu in grove stukken en voeg die bij de ui.

Verkruimel de tofu al bakkend met een vork of pureestamper.

Zet het vuur tot halfhoog, voeg de edelgist en de kala namak toe en meng goed. Laat even doorwarmen.

 

Voeg een scheut water toe en bak verder tot de tofu het vocht bijna volledig heeft opgenomen. Het moet een beetje smeuïg blijven. Kruid naar smaak.

Werk eventueel af met een scheutje plantaardige room.


Gegrilde tomaten

Wrijf een grillpan in met een beetje olie en warm ze goed door.

Snijd de tomaten doormidden.

Bak ze kort op de snijkant, draai om en bestrooi met de gedroogde tijm.

Kruid met peper en zout en laat even doorwarmen.


Geconfijte trostomaatjes

Leg kerstomaatjes in een ovenschotel. Kruid met peper en zout en strooi er een beetje tijm over. Besprenkel met wat olijfolie en bak in 15-20 minuutjes gaar op 180°.

 

Toast met  bonenpuree

Mix de bonen met de look en de olijfolie glad.

Meng hieronder het bonenkruid. Kruid naar smaak.

Toast het brood. Besmeer de toast met de bonenpuree. Beleg met geconfijte trostomaatjes.


Avocadotoast met champignons

Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden. Snijd de grote exemplaren in kwartjes.

Verwarm olie in een pan en bak de champignons op hoog vuur goudbruin. (zie tips) Voeg de tijm bij de champignons en kruid met peper en zout.


Plet ondertussen het vruchtvlees van de avocado fijn met een vork. Meng hieronder een beetje citroensap en wat chilivlokken.

Kruid naar smaak.


Toast het brood. Besmeer de toast met de avocadopuree en verdeel de gebakken champignons erover.


Crispy bacon

Warm de oven tot 180° en beleg een bakplaat met bakpapier.


Knip met een schaar gelijke stroken uit het rijstpapier.

Dit is een geduldwerkje, het papier verkruimeld snel.


Neem 2 bakjes: vul 1 bakje met kokend water, vul het tweede met de marinade.


Leg 2 gelijke strips rijstpapier op mekaar en haal ze door het water. Verwijder het teveel.

Haal de aan mekaar klevende strips nu door de marinade. Verwijder het teveel en leg de strip op een bakplaat.

Herhaal tot alle strips opgebruikt zijn. Houd voldoende afstand tussen de strips.


Bak in ca 10 minuten in de oven goudbruin en knapperig.

Check regelmatig,  rijstpapier verbrand snel. Te kort bakken geeft plakkerige, taaie strips. Te lang bakken geeft een onaangename gebrande smaak.


Auberginespekjes

Meng de aubergineblokjes met een paar lepels marinade. Laat een half uurtje trekken.

Bak met aanhangende marinade krokant in de oven (ca 20' op 220°)


Champignonspekjes

Meng de champignons met een paar lepels marinade. Laat een half uurtje trekken.

Bak op hoog vuur met aanhangende marinade in een droge  pan. Na een paar minuutjes lossen de champignons hun vocht. Laat dit  verdampen en bak ze krokant.

bottom of page