top of page
CANTUCCI PROVENSAN
de geuren van de Provence in knapperige biscotti

Deze Cantucci alla ProvenSan zijn meer dan het proberen waard. Super lekker!
De inspiratie vond ik op Pinterest bij Lands and Flavor.

Bij mijn eerste poging verving ik de tarwebloem uit het recept door speltmeel, de bakpoeder door wijnsteenpoeder en gebruikte ik meer zeste en lavendel. Die laatste is van eigen kweek, dan wordt een mens al wat kwistiger. 

Het resultaat was een heel lekker koekje met de typische textuur van de originele Italiaanse biscotti. Knapperig, beetje hard, perfect om in je espresso of vin santo te doppen.


Bij een tweede poging verving ik het speltmeel door havermeel voor een glutenvrije versie. De textuur is even knapperig maar wat brosser. Heel erg aangenaam en gelijk mijn favoriet.


Tarwe, spelt, haver,... het kan allemaal. Het ligt er maar aan wat je voorkeur heeft en wat er op het moment in je voorraadkast te vinden is.


Probeer ook de cantucci met veenbessen en pistaches of de cantucci met speculaaskruiden en gember!

INGREDIENTEN
  • 2 cups haver- of speltmeel (240 g)

  • 2 theelepels wijnsteenpoeder (of bakpoeder)

  • 1 eetlepel lijnzaad, gemalen

  • 6 eetlepels water (90 ml)

  • ½ cup + 2 eetlepels rietsuiker (140 g)

  • ⅓ cup (78 ml) plantaardige olie (ik gebruik half kokosolie/half olijfolie)

  • 1 theelepel Bourbon vanillepoeder (of het merg van 1 grote vanillepeul)

  • 1 eetlepel gedroogde lavendelbloempjes (geschikt voor consumptie - ik gebruik van eigen kweek)

  • ¼ theelepel zeezout

  • ¼ theelepel nootmuskaat, vers geraspt

  • zeste van 1 bio citroen

  • zeste van 1 bio sinaasappel

  • ½ cup amandelen, grof gehakt (100 g)

BEREIDINGSWIJZE

Warm de oven tot 165°C


Meng het meel met het wijnsteenpoeder in een kom en zet opzij.


Meng het lijnzaad met het water, de suiker, de olie, de vanille, lavendel, het zout en de zeste in een grote kom goed door mekaar tot alle suiker is opgelost. 

Voeg het meel toe met de amandelen en meng goed.

Laat even rusten tot de droge ingrediënten de natte voldoende hebben opgenomen en het deeg 'werkbaar' is.


Bekleed een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.

Verdeel het deeg in 2 en vorm elk deel op de bakplaat tot een worst van ca 25 à 30 cm lang.

Vlak het deeg af tot ca 1,5 cm breed.


Zet in de oven en bak 30 minuten. (1e bak)


Haal de bakplaat uit de oven en laat het deeg 5 à 10 minuten afkoelen.

Snijd het gebakken deeg met een scherp mes diagonaal in schijfjes van ca 1 cm dik.

Leg de schijfjes terug op de bakplaat en bak 10 minuten. (2e bak)

Draai de koekjes om en bak nog 8 minuten.


Haal de bakplaat uit de oven en laat de biscotti volledig afkoelen.

Smakelijk!


Bewaar de biscotti in een luchtdicht afgesloten doos.

© 2 0 2 1

bottom of page