VOORRAADKAST - PRODUCTINFO
GRANEN & BLOEM
Geraffineerde granen hebben geen plaats in een gezonde levensstijl. De volle korrel is de betere keuze.
Gluten
Indien gluten een probleem vormen vermijd je tarwe, spelt, rogge en gierst. Pseudo-granen zoals haver, amarant, boekweit, quinoa of volle rijst zijn van nature glutenvrij.
Meel of bloem
Meel is de vermalen korrel, noot of graan. Hierbij blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. Bloem is gezeefd meel.
Omdat de zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd, is de structuur van bloem fijner dan die van meel. Omdat de meeste mineralen en vitamines in de kiemen zitten, wordt de voedingswaarde door het zeven jammer genoeg ook tot bijna nul herleid.
BONEN & PEULVRUCHTEN
Peulvruchten is een verzamelnaam voor bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel.
Peulvruchten passen helemaal in de nieuwe manier van eten. Ze zijn niet alleen heel lekker om mee te variëren maar ook erg gezond. Ze zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten.
Alle gedroogde bonen en peulvruchten zijn lang houdbaar, mits je ze op een koele, droge plaats bewaart. In de loop van 1 tot 2 jaar verliezen ze steeds meer vocht waardoor kook- en weektijd langer worden.
Als het snel moet gaan kan je opteren voor de voorgekookte varianten in blik of glazen bokaal.
NOTEN & ZADEN
Noten bevatten een breed assortiment voedingsstoffen die helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren helpen het cholesterolgehalte in je bloed in balans te brengen.
VETTEN & OLIE
Plantaardige vetstoffen vormen een waardevol onderdeel van een gezonde levensstijl. Olijfolie staat met stip op nummer 1 maar is minder geschikt voor bereidingen op hoge temperatuur. Kies voor variatie en geniet van de smaak.
ZOETSTOFFEN
Zoetstoffen zijn producten die een zoete smaak bevatten en bestaan in zowel natuurlijke als kunstmatige vorm.
Geraffineerde (biet)suiker en kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam vermijd je best volledig. Ongeraffineerde natuurlijke zoetmiddelen, zoals honing, ahornsiroop, granenstropen en kokosbloesemsuiker zijn een betere keuze.
KRUIDEN & SPECERIJEN
Aan de kruiden herken je de keuken. Kruiden en specerijen voegen niet alleen veel smaak, aroma en kleur aan je gerechten toe, veel kruiden hebben ook een positieve invloed op onze gezondheid. Gebruik ze gul en experimenteer.
SMAAKMAKERS
In de plantaardige keuken zijn smaakmakers zo mogelijk nog meer van belang dan in de traditionele keuken. Vooral beginnende vegans missen de typische umami van gebakken vlees en kaas. Geen nood echter, er zijn alternatieven!