top of page
SODABREAD
snel klaar en heel erg lekker

Tijdens een workshop bij Katy van Starfish & Coffee maakten we een overheerlijk zadenbrood dat ook nog eens super snel klaar was. Geen uren rijzen en kneden, gewoon alles bij mekaar in een kom, mengen, even kneden en de oven in. Een beetje zoals cake maar dan in broodvorm.

Het originele recept is met speltmeel en speltbloem, kwestie van de textuur niet te zwaar te maken, maar je kan combineren naar je eigen smaak en goesting van het moment.

Na wat geëxperimenteer kwam ik tot deze versie die wij super lekker vinden.
Het rijstmeel geeft een wat aparte smaak en de textuur is geweldig.
Ondanks insnijden enzo krijg ik de vorm niet echt onder controle, maar dat geeft een extra homemade touch dus no worries there.

Do try this at home!

En keep us posted en taggen enzo, altijd leuk.

INGREDIENTEN
  • 2 cups + 2 eetlepels soyamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)

  • 2 eetlepels appelazijn

  • 2 cups + 5 eetlepels volkoren speltmeel

  • 2 cups rijstmeel

  • 2 theelepels baking soda

  • 1 theelepel zeezout

  • 1 theelepel rietsuiker (of agavesiroop)

  • een ruim handvol zaden en pitten (lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten,...) of noten


 

BEREIDINGSWIJZE

Meng de melk met de azijn en roer om. Laat een minuutje staan tot de melk schift.

Meng in een andere kom de speltmeel, rijstmeel, de soda, de suiker en het zout.
Maak een kuiltje in het midden, giet hierin de zure melk en roer alles met een vork door mekaar. Voeg de pitten toe en meng het deeg met je handen tot een bal.

Leg de bal op een met bloem bestoven werkblad, werk door mekaar en bol op tot een mooie vorm. Voeg enkele eetlepels extra meel toe als het deeg te vochtig is en aan je handen blijft plakken.

Leg de deegbal in een ingevette bakvorm of rechtstreeks op de bakplaat.
Bak het brood in 40-45’ goudbruin op 180°.
Het deeg is doorbakken als je bij het kloppen op de onderkant een doffe klant hoort.

© 2 0 2 1

bottom of page