top of page
SMOKY AUBERGINE GALLETTE
hartig en rijk van smaak

Aubergines, tot voor een paar jaar was ik niet echt fan. Ik hield niet van de chewy textuur en vond de smaak ook niet echt wow. 

Maar Cliff is gek op aubergines dus kwamen ze regelmatig op het menu. 

Ik begon te experimenteren en ontdekte de verbogen kwaliteiten. Mits correct (voor)bereid is deze groente een pareltje. De heerlijke aubergine kreeg dan ook een dubbelrol in deze hartige galette.


De crème zorgt voor een heerlijk smeuïge ondergrond.

De auberginespekjes geven een extra laag en veel umami.

De tomaatjes en peterselie brengen een frisse toets. 

Een absolute blijver! SAN'Skeuken classic in wording.


Lekker als lunch of avondmaal met een salade of klein versneden als hapje.


Do try this @home. En vergeet ons niet te taggen als je je resultaat op social media post.

Zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit.

@sanskeuken #sanskeuken

INGREDIENTEN
  • 1 vel bladerdeeg (of kruimeldeeg) gekocht, of zelf gemaakt

  • 2 aubergines (1 geheel + 1 in brunoise)

  • 2 sjalotten, in dunne ringen

  • enkele kerstomaten, in kwartjes

  • 1 teentje knoflook

  • 2 theelepels oregano, gedroogd

  • citroensap (naar smaak)

  • chilivlokken 

  • olijfolie

  • zwarte peper

  • zeezout 

  • bladpeterselie, grof gehakt


voor de spekjesmarinade

  • 2 eetlepels ahornsiroop

  • 2 eetlepels sojasaus of tamari

  • 1 theelepel donkere miso

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 theelepels paprika, gerookt

BEREIDINGSWIJZE

Warm de oven tot 200°.


Prik 1 aubergine in met een vork.

Plaats op een bakplaat en bak in 30 minuten zacht. 


Meng alle ingrediënten voor de spekjesmarinade.


Snijd de 2e aubergine in kleine blokjes. Meng de blokjes met de sjalotte.

Schep enkele lepels spekjesmarinade onder de groentjes en laat een half uurtje trekken.


Rol het deeg lichtjes uit en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat.


Schep het vruchtvlees uit de gare aubergine. 

Mix het vruchtvlees met het teentje look, de chili, de oregano en het citroensap tot een gladde crème. Kruid met peper en zout.


Strijk de auberginecrème gelijkmatig over het deeg. Houd een cm aan de rand vrij.

Verdeel de gemarineerde aubergineblokjes, de sjalotjes en de kwartjes kerstomaat over de crème.


Vouw de randen van het deeg over de vulling (ca 1-2 cm) voor een rustieke look.

Dit hoeft niet persé maar het oogt wel leuk.


Bak de galette in 25 à 35 minuten gaar en goudbruin in de oven.


Bestrooi met de peterselie en serveer met een frisse salade.

Smakelijk!

bottom of page