top of page
ROGGE-SPELTBROOD
lekker brood met vast kruim

Deeg van roggemeel is vrij zwaar om te kneden maar geeft een lekker, beetje zurig vast kruim waar we erg van houden.

Het is het harde werk meer dan waard. Baking is fitness too!

Ik gebruikte half om half roggemeel met vol speltmeel, maar je kan dit brood bakken met gelijk welk meel naar keuze.

Laat je inspireren en keep us posted!

En mocht je een van je probeersels posten op instagram, vergeet ons dan niet te taggen (@sanskeuken) zo blijven we op de hoogte van al die creativiteit.

INGREDIENTEN

voor 3 broden of 2 broden en 6 pistolets

  • 1 kg meel (half rogge / half spelt)

  • 1 eetlepel fijn zeezout

  • 1 eetlepel agavesiroop

  • 30 gr olijfolie

  • een blokje verse gist (42 gr) of 2 zakjes droge gist

  • 5 dl lauw water (je kan 2 dl water vervangen door plantaardige melk)

  • zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes, graanvlokken, .. (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

Roer de gist met de agavesiroop los in het lauwe water en zet opzij.

Zeef het meel met het zout in een grote mengkom.

Maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel hierin met de olie.

Roer de bloem geleidelijk door de vloeistof.

Meng tot een deegmassa.

Kneed het deeg een 10-tal minuten op een met meel bestoven werkblad tot het elastisch is.

Leg het deeg in een ruime, schone kom.

Dek af met een vochtige doek en laat 1,5 uur rijzen. (of tot het deeg verdubbeld is in volume)

Beleg 2 bakplaten met bakpapier.

Leg het gerezen deeg op een met meel bestoven werkblad en druk er de luchtbelletjes met gebalde vuisten uit.

Kneed nog een paar minuten door.

Verdeel het deeg in porties:

ca 600 gr voor een brood

ca 50 gr voor een broodje of pistolet

Vorm de broden en broodjes en leg ze met ruime tussenafstand op de bakplaten.

Dek af met een vochtige doek (of losjes met plasticfolie) en laat 2 uur rijzen.

Warm de oven tot 230°.

Bestrijk de bovenkant van de broden met een beetje lauw water en bestrooi met zaadjes, vlokken of een beetje meel.

Bak de kleine broodjes in 15-20 minuten en de broden in 35-40 minuten goudbruin.

Het brood is gaar als het hol klinkt als je de onderkant beklopt.

Laat afkoelen op een rooster.

© 2 0 2 1

bottom of page