top of page
RISOTTO MET PREI EN SPRUITJESCHIPS
pittige winterse smaken

Een heel lekkere romige risotto.

Het zoete van de prei werkt mooi samen met de knapperige pittigheid van de spruitjeschips.

Elegant winterse comfortfood.

Laat je fantasie de vrije loop en do keep us posted!

Tag ons in je Instagram foto's (@sanskeuken), zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit.

INGREDIENTEN

voor 4 personen

 

  • 4 sjalotjes, fijngehakt

  • enkele takjes tijm, enkel de blaadjes

  • 200 gr risotto rijst (riso roma integrale of arborio)

  • 240 ml droge witte wijn

  • 1 liter groentebouillon (heel heet)

  • 2 eetlepels edelgist

  • 4 preistengels, het wit in heel fijne halve rondjes

  • olijfolie

  • zwarte peper

  • zeezout


voor de spruitjeschips:

  • 2 handen vol spruitjesblaadjes

  • 25 ml olijfolie

  • 1 theelepel zout

  • 1/2 theelepel paprikapoeder

  • 1/2 theelepel chilipoeder

BEREIDINGSWIJZE

Maak eerst de spruitjeschips:
Verwarm de oven tot 180°

Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes, was ze en dep ze droog.
Meng olijfolie met zout en paprikapoeder.
Haal de blaadjes door de kruidenolie, schud de overtollige olie af en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. 
Bak de blaadjes in ongeveer 10 minuten lichtbruin en krokant.

(hou de blaadjes in het oog want ze kunnen snel bruin worden.)

Laat de chips uitlekken op keukenpapier en zet opzij.

 

Voor de risotto:
Fruit de sjalotjes in 2 eetlepels olie op een middelhoog vuur glazig. Laat ze niet bruinen!
Zet het vuur lager als de sjalotjes glazig zijn en voeg de rijst toe.
Roer om tot alle korrels met olie bedekt zijn.

Voeg de wijn toe en roer af en toe tot het vocht opgeslorpt is.
Voeg nu geleidelijk de bouillon toe.Telkens een kleine hoeveelheid toevoegend als het vocht bijna is opgeslorpt.

Roer af en toe om.

Check de rijst als alle bouillon is toegevoegd.

De rijst is gaar als hij romig is met nog een kleine beet. Voeg indien nodig nog een beetje extra bouillon toe.

Stoof ondertussen de preiringetjes zacht in een beetje olijfolie.
Voeg de tijm toe en laat mee warmen.
Kruid met peper en zout.

Voeg de prei met de edelgist bij de rijst en roer goed.
Proef en kruid naar smaak.

Serveer de risotto met de spruitjeschips.
Smakelijk!

bottom of page