top of page
PLAATKOEK MET HUMMUS, WORTELS EN DUKKAH
knapperige herfstmaken

Het recept voor deze plaatkoek is gebaseerd op een recept van de eva-site.
Ik besloot de oorspronkelijke groenten te vervangen door een meer herfstige variant.
De hummus geeft een aparte onderlaag die heel mooi werkt met de toppings.
(Je kan gekochte hummus gebruiken, maar zelf gemaakt smaakt zoveel beter. En het is echt niet zoveel werk. Doen!)
De gegrilde wortels zorgen voor een mooie beet.

De gemarineerde uien brengen een fijne zoet-zure toets.

De dukkah geeft een leuke extra smaaklaag.

INGREDIENTEN

voor 4 personen


  • 1 rol bladerdeeg (bladerdeeg uit de supermarkt is vaak vegan)

  • 200 g hummus (zelfgemaakt of gekocht)

  • 10-12 dunne wortels (of dikkere in lange frieten gesneden)

  • agavesiroop (optioneel)

  • 1 grote rode ui, in dunne halve ringen

  • balsamico

  • 150 g kikkererwten

  • 1 tl komijn, gemalen

  • 1 tl paprikapoeder, gerookt

  • olijfolie

  • dukkah

  • bladpeterselie, grof gehakt

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven tot 200 graden.


Schrob of schil de wortels, behoud een stukje van het loof (of snijd in lange frietjes bij dikkere wortels)

Verwarm een grillpan en voeg een scheutje olijfolie toe. 

Grill de wortels tot ze aan beide kanten grillstreepjes hebben en gaar zijn.

Meg ondertussen de uiringen met wat balsamico. Kruid met peper en zout en laat marineren.

Meng de kikkererwten met de komijn en de paprika.

Maak de hummus.


Rol het bladerdeeg uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. 


Verdeel de hummus over het bladerdeeg, houd ongeveer 1 a 2 cm van de randen vrij.

Verdeel de wortels over de hummus en hierover de (uitgelekte) uiringen en de kikkererwten.

Bak de plaattaart in ongeveer 25 a 35 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.

Snijd de plaatkoek in stukken en bestrooi op het laatste moment met dukkah en peterselie.

Smakelijk!

© 2 0 2 1

bottom of page