top of page
PERI PERI FALAFEL
pittig gekruid

Het originele recept van deze pittige falafel balletjes is van de hand van Gaz Oakley (avant-garde vegan, boek VEGAN100)

 

Voor mij ontbrak er wat structuur en was de citroen een beetje te sterk aanwezig. Doordat het beslag redelijk plat was, luktte het vormen van balletjes niet zo goed.
 

Ik besloot de zeste achterwege te laten, de hoeveelheid citroensap een beetje te verminderen, de kikkererwten niet mee te mixen in het geheel maar slechts kort te pulsen én het het deeg een nachtje in de koelkast te laten rusten.

Het vormen van de balletjes ging een stuk vlotter en de falafel kreeg een veel aangenamere 'bite'

Hieronder mijn versie.

Laat je inspireren, keep us posted en vergeet ons niet te taggen als je een foto post op Instagram (#sanskeuken). Zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit 😉

INGREDIENTEN

voor ± 30 stuks:

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 1 ui, fijngehakt

  • 3 teentjes look, geperst

  • 1 eetlepel komijnpoeder

  • 1 theelepel gerookte paprika

  • 1/2 theelepel gemberpoeder

  • 1 theelepel cayennepeper

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • 480 gr kikkererwten, blik of gekookt, uitgelekt

  • een handvol koriander, grof gehakt

  • sap van 1/2 kleine citroen

  • 3 eetlepels boekweitbloem

  • 1/2 theelepel zeezout

  • 1/2 theelepel zwarte peper

voor het sausje:

  • 2 eetlepels lichte tehina

  • het sap van 1/2 citroen

  • 1 eetlepel agavesiroop

  • 1 teentje knoflook, geperst of heel fijngehakt

BEREIDINGSWIJZE

Doe de kikkererwten in een foodprocessor en pulse grof zodat er nog wat structuur in zit. Zet opzij.

Stoof de ui met de look en de specerijen in 1 eetlepel olie zacht en glazig.


Voeg de ui met de overige ingrediënten behalve de kikkererwten in de foodprocessor en blend tot een gladde massa.

Schep de massa onder de kikkererwten. Meng goed. Zet een uurtje (of over nacht) in de koelkast om op te stijven.

Maak ondertussen het sausje:

Klop de tehina met het citroensap, de look en de siroop met 1 à 2 eetlepels koud water tot een romige saus. Kruid met peper en zout.

Warm de oven tot 180°.

Vorm kleine balletjes en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Druk de bovenkant een beetje plat.


Bak de balletjes in ca 20-25 minuten goudbruin.

Serveer met tehinasaus.

Smakelijk!

bottom of page