top of page
PAPRIKA-CHILI CHUTNEY
cheeky chili

Het recept voor deze heerlijke zoet-pittige chutney vond ik bij Jamie Oliver.

Het ontvellen van de paprika's - en vooral de chili's - is een beetje prutswerk maar loont absoluut de moeite.

Heel erg lekker als pittig accent op brood, bij 'kaas'- en andere kroketjes.

INGREDIENTEN
  • 8 rode chili pepertjes

  • 8 à 10 rode zoete paprika's

  • olijfolie

  • 2 middelgrote rode uien, gepeld en gehakt

  • 1 takje rozemarijn, enkel de blaadjes, gehakt

  • 2 blaadjes laurier

  • 5 cm kaneel

  • zeezout

  • zwarte peper

  • 100 gr bruine rietsuiker

  • 150 ml balsamico

BEREIDINGSWIJZE

Steriliseer enkele bokalen.

Verdeel de paprika's en de chili's op een bakplaat en bak ze onder een hete grill.

Draai regelmatig om tot alle kanten geblakerd zijn.

 

Neem de bakplaat uit de oven en bedek de groenten losjes met (herbruikbaar) bakpapier of folie. De groenten gaan tijdens het afkoelen zachtjes verder garen in hun eigen stoom.

Als de groenten voldoende afgekoeld zijn is de pel heel makkelijk te verwijderen.

Ontvel de paprika's en chili's, verwijder de zaadlijsten en een deel van de pitjes (afhankelijk hoe pittig je de chutney wil).

Hak de groenten fijn met de hand of in een foodprocessor. Zet opzij.

Warm de olie in een grote pan op middelhoog vuur.

Voeg de uien, de rozemarijn, de laurier en de kaneel toe. Kruid met peper en zout.

Zet het vuur lager en fruit de uien in 20 minuten glazig en licht goudbruin.

Voeg de paprika's en chili's toe met de suiker en de balsamico.

Breng aan de kook.

Zet het vuur lager en laat de groenten pruttelen tot het vocht bijna volledig is gereduceerd en er een mooie, glanzende chutney overblijft.

Verwijder de kaneel en laurier en kruid naar smaak.

Schep de chutney in gesteriliseerde bokalen.

De chutney is klaar voor gebruik maar kan nog enkele maanden bewaard worden op een koele, donkere plaats.

© 2 0 2 1

bottom of page