top of page
OVENGEDROOGD KRUIDENKAASJE
een heel lekker kruidenkaasje

Dit is een van de eerste kaasjes die ik maakte nadat we besloten volledig vegan te gaan.

In het originele recept werden amandelen gebruikt.

Omdat we de specifieke 'marsepeinsmaak' een beetje in de weg van het kazige vonden zitten, verving ik de amandelen door cashews.

Bij de kruidenkaasjes zijn zowel amandelen als cashews een leuke keuze.

Je kan de rozemarijn en tijm vervangen door andere favoriete kruiden of zongedroogde tomaten en oregano voor een Italiaanse versie.

Cashews geven een romiger zachter resultaat dan amandelen, een cashewkaasje heeft een langere droogtijd dan een amandelkaasje.

INGREDIENTEN
  • 1 cup (150 gr) cashews of amandelen, geweekt overnight

  • 1/4 cup (60 ml) citroensap

  • 3 eetlepels (45 ml) olijfolie

  • 1 teentje look, geperst

  • 1 theelepel zeezout

  • 3 eetlepels edelgist

  • 1/2 theelepel mosterd

  • 1/2 cup (120 ml) koud water

  • een tiental takjes verse tijm en rozemarijn, enkel de blaadjes

BEREIDINGSWIJZE

Overgiet de noten met lauw water en week een nacht op kamertemperatuur.

 

Giet de noten af en spoel ze.

Mix ze heel fijn met het citroensap, de olijfolie, look, edelgist, mosterd, zout en het koud water in een foodprocessor. Dit kan een 5-tal minuten duren.

Hak ondertussen de kruiden fijn.

Roer de kruiden door de notenpasta.

 

Zet een vergiet op een schaal, leg hierin een fijn kaasdoek.

Giet de kaas in het doek, neem de hoeken samen en vorm een bol.

Pers zachtjes tot er wat vocht loskomt.

Bind het doek samen met koord en laat een nachtje uitlekken in de koelkast. (minstens 8 uur)

 

Warm de oven tot 95°

Beleg een bakplaat met bakpapier.

Haal de kaas uit het doek en vorm een schijf van 2 cm dik.

Leg de kaas op de bakplaat en bak droog in 60 - 90 minuten, of tot de bovenkant stevig en droog aanvoelt. 

Laat afkoelen.

Bewaar in de koelkast.

bottom of page