top of page
GINGERBREAD MEN
speculaasmannetjes

Het miezert buiten, grijze lucht .. hét perfecte weer om koekjes te bakken! 
Sinterklaas komt eraan, dus speculaasjes. 
Een vegan variant van deze lekkernij bleek niet zo makkelijk te vinden. Speculaas is typisch voor de lage landen, dus dit beperkt het aanbod online recepten een stuk. Tot plots mijn euro viel: Sinterklaas heeft een Amerikaanse neef! En bij die neef zijn feest horen ook koekjes. Gingerbreadmen, de neefjes van onze speculaasmannetjes!


Ik zocht én vond enkele vegan recepten en na een beetje gesleutel kwam ik tot mijn Belgische variant. Een (plant)aardig Belgisch speculaasje, arm aan geraffineerde suikers maar vooral super lekker!


VARIATIES:

  • Leg (voor het bakken) een amandel op de buik van de gingerbreadman en leg zijn armen er voorzichtig rond.

  • Bestrooi de koekjes voor het bakken met grove suiker of amandelschilfers.

  • Hak pure chocolade en kneed dit door het deeg. 

  • Kneed wat gehakte geconfijte gember door het deeg.

  • Bak speculaashartjes, laat afkoelen en doop ze tot de helft in gesmolten chocolade. Laat opstijven.

INGREDIENTEN

voor 40 kleine koekjes


  • 1 theelepel gemalen lijnzaad (het malen gaat makkelijk in een vijzel)

  • 3 theelepels warm water

  • 2 1/4 cups (of 275 gr) speltbloem

  • 6 theelepels speculaaskruiden (Cajun in de Hoogstraat heeft een lekker pittige mengeling)

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1/4 theelepel zeezout

  • 1/2 cup (of 110 gr) gesmolten kokosolie

  • 1/4 cup (of (60 gr) cashewpasta (of amandelpasta)

  • 1/4 cup (of 50 gr) kokosbloesemsuiker

  • 1/4 cup (of 80 gr) ahornsiroop

BEREIDINGSWIJZE

Meng het lijnzaadmeel met het water in een grote kom en zet even opzij.
  
Meng in een andere kom de bloem met de speculaaskruiden, baking soda en zout. Zet opzij

Roer de lijnzaadpasta nog eens goed door elkaar en voeg de kokosolie, kokosbloesemsuiker, notenpasta en ahornsiroop toe. Klop tot een luchtige gladde massa.


Roer de droge mengeling geleidelijk door de natte.

Kneed goed door met je handen en vorm een dikke plak.

Wikkel de plak in folie en leg 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
 

Verwarm de oven tot 165°

Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en leg het tussen 2 vellen bakpapier.

Rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik.

Steek de koekjes uit met een leuk vormpje (ik gebruikte gingerbreadman en een hartje)
Plaats het uitgestoken deeg voorzichtig op de bakplaat.
Bak 10-12 minuten of tot de randen lichtjes bruin worden.
Haal de bakplaat uit de oven.
Laat de koekjes 10 minuten rusten voor je ze van de bakplaat naar het afkoelrooster verplaatst.


Smakelijk!

bottom of page