top of page
GEVULDE TOMATEN
risotto in een jasje

Een tijdje terug testte ik enkele recepten voor Dorien Knockaert (aka jonge sla). Dit recept was gelijk een voltreffer! Makkelijk, gezond en super lekker.
Ik heb er een paar persoonlijke toetsen aan toegevoegd want, je raadt het al, deze is ondertussen een blijvertje.

(*) De ervaring leerde dat de soort tomaten heel erg belangrijk was voor het slagen van dit gerecht. Ik had, de eerste keer toen ik het gerecht maakte, slechts 3 coeur de boeufs in de voorraadkast en verving de 4e door 2 roma tomaten. De rijst in de coeur de boeufs was perfect à point, de rijst in de roma tomaten bleek nog een beetje te 'al dente'.

INGREDIENTEN

voor 2 personen

 • 4 grote coeur de boeuf tomaten (*)

 • 1 kleine sjalot, fijn gesnipperd

 • 2 knoflooktenen, fijn gesnipperd

 • chili-vlokken 

 • kaneel

 • 1/2 buisje saffraandraadjes

 • 1 eetlepel fijn gesnipperde verse basilicum

 • 100 gr zilvervliesrijst (**)

 • 10 krielaardappeltjes, ongeschild, in de lengte in kwartjes gesneden

 • fleur de sel

 • zwarte peper

 • olijfolie

(**) het gewicht van je rijst moet 10% bedragen van je tomaten, pas het desnoods aan

BEREIDINGSWIJZE

Snijd van elke tomaat een hoedje af en hol ze uit. Strooi wat zout in elke tomaat.

Verzamel al het vlees en sap dat je uit de tomaten geschept hebt. Mix het met een staafmixer tot een wat grove, lopende puree. Mix niet langer dan nodig, je wilt zo weinig mogelijk de pitten vermalen, dat veroorzaakt een bittere smaak.

Verhit in een grote pan een laagje olijfolie. Fruit de sjalot glazig, zonder ze te laten bruinen. Voeg een snuf zout toe en de knoflook. Laat de knoflook een vijftal minuten garen op een heel laag vuurtje, tot ze zoet begint te ruiken.

Voeg de rijst toe en schep hem goed om, zodat hij vettig wordt. Voeg de gemixte tomaten toe en een snufje zout. Dek de pan af, breng de tomaten naar het kookpunt en laat ze 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen. De rijst moet nét kauwbaar worden, maar het geheel moet nog wel meer soep dan risotto zijn. Voeg indien nodig een beetje water toe. 
Roer er een zeer royale scheut olijfolie door, een paar draaien peper en de kruiden.

Verwarm intussen de oven voor tot 180°C.

Snijd de krieltjes in de lengte in kwartjes. Spoel ze af en dep ze droog. Strooi er royaal (echt!) zout op en meng met 1 eetlepel olie. Verdeel de krieltjes over een ovenschaal en schuif ze alvast in de oven, zodat ze wat voorsprong krijgen op de tomaten.

Schep de rijst in de tomaten. Prop ze niet vol, want de rijst zal nog wat uitzetten en de tomaten zullen nog wat krimpen. Dek af met hun hoedjes. Haal de ovenschaal weer uit de oven en zet de tomaten tussen de aardappelen.

Laat alles samen in de oven ongeveer een halfuur garen.

Let vooral op de rijstvulling om te bepalen wanneer alles eruit mag: de rijst moet gaar zijn, maar ook nog goed sauzig. Als je de tomaten te lang in de oven laat zitten (bijvoorbeeld om toch maar elke friet bruine randjes te doen krijgen), slorpt je rijst te veel saus op en krijg je als vulling een wat droge pap.
 

Bergmeer

Bergmeer

Beschrijf uw afbeelding.

Strandhuisjes

Strandhuisjes

Beschrijf uw afbeelding.

Reuzenrad

Reuzenrad

Beschrijf uw afbeelding.

Palmbomen

Palmbomen

Beschrijf uw afbeelding.

Stadsfiets

Stadsfiets

Beschrijf uw afbeelding.

Mistige heuvels

Mistige heuvels

Beschrijf uw afbeelding.

Brandhout

Brandhout

Beschrijf uw afbeelding.

bottom of page