top of page
GEGRILDE GROENTEN MET HARTIGE CRUMBLE
groenten in een feestelijk jasje

Ik heb in 2019 enkele maanden als freelancer meegedraaid in de grootkeukenwerking bij EVA vzw. Een van de projecten was het organiseren van 2 kookdemo's op Horeca Expo. Van de gedemonstreerde gerechtjes zou er eentje in de Foodprofessional nieuwsbrief verschijnen.

Toen er op de demo geen goeie foto's bleken genomen te zijn vroeg men me of ik het gerechtje van EVA-chef Ann thuis wou namaken en fotograferen.


Als het over koken gaat ben ik altijd voor een uitdaging te vinden dus ik ging ermee aan de slag. Er was geen recept om me op te baseren maar in the heat of the moment had ik even mee mise en place gedaan, dus ik wist ongeveer hoe het gerecht was opgebouwd.

 

In het demogerecht werd er voor de hartige crumble gebruik gemaakt van een kant-en-klaar burgerpoeder (cook & create) van een van de sponsors. Dat leek me voor thuis een stap te ver dus ik besloot in de plaats een gepimpt bonenburger beslag te gebruiken. Elk burger-beslag is trouwens geschikt, zolang je het maar heel dun uitsmeert voor het bakken.

 

Dus op naar de Horeca groothandel om veel groenten, een gelijkende tapenade én nieuwe bordjes te gaan kopen. Voor die foto uiteraard, dat spreekt 😉


Het bleek een heel geslaagd experiment, eentje dat sinds het fotomoment al tijdens een artiesten-catering én op ons Kerstmenu is verschenen.

Het gerecht is helemaal niet moeilijk te maken en makkelijk aan te passen aan het seizoen en de goesting. Past volledig in ons plaatje!


Receptontwikkeling en uitvoering: Sandra Geert - @sanskeuken

Foodstyling en foto: Sandra Geerts - @sanskeuken

INGREDIENTEN

voor 4 personen

  • 1/2 butternut, in blokjes

  • 1 middelgrote zoete aardappel, in blokjes

  • 4-6 middelgrote wortels, in frietjes

  • 400 gr spruiten, gehalveerd

  • 1 eetlepel kurkuma

  • 1 theelepel tijm, gedroogd

  • 4 grote aardappelen, ongeschild, in wedges

  • enkele takjes rozemarijn

  • olijfolie

  • zwarte peper

  • zeezout

voor de gepofte bonen:

  • 100 gr kidneybonen, gespoeld en uitgelekt

  • 1/2 theelepel gerookte paprika

  • 1/2 theelepel uipoeder

voor de crumble:

  • 250 g shitake (of kastanjechampignons), geborsteld

  • 200 gr kidneybonen, uitgelekt en gespoeld

  • 5 half gedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt

  • 6 eetlepels kikkererwtenmeel

  • een grote handvol bladpeterselie

  • 1 theelepel citroensap

voor de paprikamayonaise

  • 4 eetlepels paprikatapenade

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 eetlepel olijfolie

  • water

  • agavesiroop (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

Warm de oven tot 200°

Maak de crumble:

Bak de champignons in wat olijfolie op hoog vuur krokant.

Mix de champignons in een foodprocessor met de overige ingrediënten tot een glad beslag.

Spreid het beslag in een dunne laag op een bakplaat.

Ga er met een vork doorheen om ribbeltjes te maken, dit bakt makkelijker.

Bak in 20-30 minuten krokant. Schep regelmatig door mekaar zodat alle beslag egaal gebakken is.

Zet opzij.

Meng ondertussen de bonen met de gerookte paprika, het uipoeder en een beetje zout (gebruik geen olie).

Verdeel over een bakplaat en laat in ca 10 minuten poffen.

Zet opzij.

Maak de paprikamayonaise:

Mix de paprikatapenade met het citroensap, de olijfolie en een scheutje koud water tot een gladde saus. Proef en voeg eventueel wat agavesiroop toe. Kruid met peper en zout.
Zet opzij.

Meng de aardappelwedges met de rozemarijn, wat zeezout en een scheutje olijfolie.

Verdeel over een ovenschaal en bak in ca 50' goudbruin in de oven.

Meng de gesneden groenten met de kurkuma, de tijm, peper, zout en een beetje olijfolie.

Schep door mekaar, verdeel ze over een bakplaat en bak ca 40' in de oven.

Verdeel de groenten over de borden.

Leg hierop enkele aardappelwedges.

Verdeel een beetje crumble en gepofte bonen over het geheel.

Spuit tot slot enkele toefjes paprikamayonaise tussen de groenten.

Smakelijk!

bottom of page