top of page
FOCCACIA MET SALIEPESTO EN UI
aparte krachtige smaken

De inspiratie voor de foccacia kreeg ik tijdens het doorbladeren van Simply Italian van de Chiappa Sisters. 

Zij gebruiken traditionele 00bloem en dreseren de foccacia klassiek met tomaatjes, ui en rucola.


Ik verving de 00bloem door speltmeel en maakte een vegan interpretatie van de saliepesto die ze elders in het boek vermelden. De combo met de gebakken ui en de extra salieblaadjes werkt perfect.


Het kneden en rusten van het deeg vraagt wat tijd maar die is het meer dan waard! 

Een heel leuke side bij ovengebakken groentjes zoals sweet potato en butternut, maar ook lekker bij een salade of uit het vuistje.

INGREDIENTEN

voor de foccacia:

  • 4 g gedroogde gist

  • 1/2 + 1 theelepel rietsuiker

  • 500 g speltmeel

  • 1 theelepel fijn zeezout 

  • 50 ml olijfolie + extra bovenop

  • 100 ml water, gemengd met 2 theelepels fijn zeezout

voor de pesto:

  • 20 verse salie blaadjes 

  • 100 g walnoten

  • 1 teentjes knoflook, grof gehakt

  • geraspte schil en sap van 1 citroen

  • 3-4 eetlepels edelgist

  • zeezout

  • 75 ml olijfolie


  • een paar verse salie blaadjes

  • een ui, in dunne ringen

  • olijfolie

BEREIDINGSWIJZE

Los de gist op in 300 ml warm water samen met 1/2 theelepel suiker. Zet opzij.


Meng het meel met het zout en de overige suiker in een grote kom.

Roer het gistmengsel erdoor tot een samenhangend geheel.

Voeg 50 ml olie toe en meng alles tot een zacht deeg.


Keer het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed tot het het soepel en elastisch is.

Voeg extra bloem toe als het te plakkerig is.

Leg het deeg terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek.

Zet de kom 1 uur op een warme plek tot het deeg verdubbeld is in volume.


Snijd ondertussen de ui, meng met de salie en wat olijfolie. Zet opzij.


Maak de pesto:

Mix de look met de noten, de salieblaadjes, citroenzeste, citroensap en edelgist grof.

Voeg de olie toe en mix tot een smeuïg geheel. Zet opzij.


Haal het deeg uit de kom, sla de lucht eruit en kneed opnieuw door.

Leg het deeg terug in de kom, dek af en zet 5 minuutjes opzij.


Beleg een bakplaat met bakpapier. Leg het deeg erop en druk voorzichtig plat met je handen.

Dek af met een theedoek en laat 20 minuten rusten.


Draai het deeg om en druk het met je vingertoppen en handpalmen over de bakplaat uit.

Maak met je vingers diepe putjes in het oppervlak.

Dek af met vershoudfolie en laat nog 30 minuten rusten.


Warm de oven tot 250°.


Giet het zoute water en de olie in de putjes.

Verdeel een deel van de pesto over het deeg. Strooi de uiringen erover en versier met de salieblaadjes.


Bak de foccacia 10 minuten op 250° (of tot de bovenkant goudbruin is)

Verlaag de temperatuur naar 180° en bak in ca 10 minuten gaar.


Smakelijk!


© 2 0 2 1

bottom of page