top of page
BOUILLABAISE MET ZEEKRAAL
de zilte smaak van de zee

Het originele recept van deze heerlijke bouillabaisse vind je op de website van EVA vzw.


De combinatie van saffraan met de tomaten en venkel geeft een heerlijk bisque-achtig aroma aan deze zalige maaltijdsoep. 

Een soepje om van te genieten met een lekker stukje knapperig (look)brood.


Hieronder onze, lichtjes aangepaste versie.

INGREDIENTEN

voor 4 - 6 personen


  • 2 venkelknollen, in dunne partjes ca 5 cm lang (hou het frisse groen apart)

  • olijfolie

  • enkele takjes tijm, enkel de blaadjes

  • 2 uien, fijn gesnipperd

  • 2 theelepels venkelzaadjes

  • 2 steranijs

  • 4 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt

  • 3 grote wortelen, in blokjes

  • 2 pastinaken, in blokjes

  • 250 ml droge witte wijn

  • 2 aardappels in de lengte in 4 of 6 wedges gesneden

  • 800 g gehakte tomaten uit blik

  • 1 liter groentebouillon

  • een flinke pluk saffraandraadjes

  • 2 norivellen, in fijne reepjes 

  • een blik grote witte bonen (of een cup zelf gekookt)

  • citroensap

  • een bakje zeekraal

BEREIDINGSWIJZE

Rooster de venkel in een ovenschotel of op de bakplaat met een lepel olijfolie, grof zeezout en de tijm een kwartiertje op 200° of tot ze zacht en licht gebruind zijn. Zet opzij.

Rooster ondertussen de venkelzaadjes met de steranijs in een droge pan tot het aroma vrijkomt.
Giet er een scheutje olie bij en voeg de ui toe. Fruit op laag vuur tot de ui glazig is.

Zet het vuur hoger; voeg de wortel en pastinaak toe en laat even bakken.

Voeg de look toe en laat even meewarmen.
Blus met de witte wijn en laat 5 min sudderen.
Voeg de aardappels, tomaten, groentebouillon, saffraan, nori en de geroosterde venkel en tijm toe. Roer goed om, breng aan de kook, temper het vuur en laat onder deksel 40 min sudderen.
Voeg na 30 minuten de bonen toe.
Breng op smaak met een beetje citroensap.

 

Bak ondertussen de zeekraal kort (verwijder eventueel te houtige stukjes).
Serveer de soep in een diep bord. Garneer met de zeekraal en wat venkelgroen.

Smakelijk!

 

© 2 0 2 1

bottom of page