top of page
BLOEMKOOL MET WINTERPESTO
hartige comfortfood

Ik haalde de inspiratie voor dit zalige gerecht, zoals wel vaker,  bij Jamie Oliver

Jamie snijdt de bloemkool in kwarten en bakt deze in de grillpan. Ik rooster de bloemkool in de oven. Zo valt ze minder snel uit mekaar én het maakt het allemaal een stuk relaxter.

En ik paste de verhoudingen van de pesto aan om het wat smeuïger en frisser te maken. 

Met als resultaat, een super comfy gerecht dat - mits mooi gedresseerd op een leuk bordje - prima past op een feestelijke tafel.


Do try this @ home!

INGREDIENTEN

3 sjalot of 1 (rode) ui

olijfolie

1 grote bloemkool

1 tl chilipoeder

800 g gekookte witte bonen


voor de pesto:

25 g ongezouten noten (naar keuze)

een handje bladpeterselie, grof gehakt

enkele takjes tijm en rozemarijn, enkel de blaadjes

sap en zeste van 1 citroen

een flinke scheut olijfolie


BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven tot 160°


Wrijf een bakplaat in met olijfolie.

Snijd de bloemkool in dikke plakken en verdeel die over de bakplaat.

Wrijf de bovenkanten zorgvuldig in met  de chilli, zout en peper en bestrijk met olijolie.

Bak de bloemkool 30 minuten op 160° en vervolgens nog 10-15 minuten op 200°


Pel de sjalot en snijd in dunne halve ringen.

Warm wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ringen in 15 minuten goudbruin. 

Schep uit de pan, verwijder de overtollige olie en laat krokant uitdrogen op wat keukenpapier.


Rooster de noten in een droge pan.

Mix ze kort in een foodprocessor.

Voeg de tijm, rozemarijn, peterselie, citroensap en zeste en een flinke scheut olijfolie toe. Kruid met peper en zout.

Deze pesto is vrij vast in verhouding tot een zomerse variant. Voeg eventueel wat water (of vocht van de bonen) toe als je het wat smeuiger wil.


Warm de bonen 10 minuutjes door op laag vuur met een paar lepels vocht. 

Plet ze met een pureestamper (of mix ze met de handmixer voor een gladder resultaat) en meng er enkele lepels pesto door.


Verdeel de bonenpuree over 4 borden. Leg de bloemkool erop en verdeel de sjalotjes erover. 

Smakelijk!


bottom of page