top of page
AMANDELFETA
dé smaakmaker in frisse slaatjes

Feta was - naast geitenkaas en blauwe kaas - mijn absolute favoriet. In blokjes in een slaatje, verkruimeld op een ovenschotel, .. zalig lekker toch.

Maar jammer genoeg past hij niet meer in ons vegan verhaal dus, op zoek naar een plantaardig alternatief.

 

Bij de eerste pogingen was de textuur en het mondgevoel van deze  amandelfeta een beetje vreemd en korzelig, maar de smaak zat heel dicht bij het origineel.

Een krachtige foodprocessor en een langere droogtijd bleken het antwoord!

De feta is stevig, makkelijk te snijden en te verkruimelen, aangenaam in de mond en vooral heel erg lekker.






De hoeveelheid marinade is te groot voor 1 kaasje maar kan perfect gebruikt worden als frisse vinaigrette in een groene salade.

INGREDIENTEN

voor de feta:

  • 1 cup gepelde amandelen (geweekt, minstens 6 uur of beter over night)

  • 2 cup water

  • 1 theelepels ciderazijn

  • 3 theelepels citroensap

  • 1 theelepel zeezout

  • 1/2 theelepel miso

  • 2 theelepels edelgistvlokken


voor de marinade:

  • 1/4 cup citroensap

  • 1/2 cup olijfolie

  • 1/4 cup verse kruiden (munt, salie, rozemarijn, tijm, dille,...)

  • 1/2 theelepel zeezout (naar smaak)

  • 1/2 theelepel zwarte peper (naar smaak)

  • 2 teentjes look, geperst

  • zeste van 1 citroen

  • 1 theelepel mosterd

BEREIDINGSWIJZE

Spoel de geweekte amandelen en laat uitlekken.

Mix de amandelen samen met 2 cups water heel glad in een blender of food processor.

Verwarm de brij al roerend, bijna tot kookpunt (+/- 85°).
Meng het citroensap, de ciderazijn en het zout onder de amandelen en roer goed.

Dek af met een kaasdoek en laat 30' rusten.

Leg het kaasdoek in een zeef en plaats deze op een kom.

Giet de amandelbrij in het doek en laat een uur uitlekken.


Verwijder het vocht, leg het kaasdoek over de kaas, plaats hierop een bord en een gewicht (blik bonen, bokaal zure uitjes, ..) en laat nog een uur uitlekken.


Bekleed een kleine ovenschaal met aluminiumfolie en verwarm de oven tot 95°C.


Meng de amandelbrij met de miso en de edelgistvlokken en mix goed.

Proef en kruid indien nodig bij.
- extra gist voor een kazigere smaak,

- miso voor het specialleke,

- citroensap indien je het graag wat zuurder wil,

- eventueel extra zout


Verdeel het mengsel in de ovenschaal en egaliseer het oppervlak
Bak droog in 60 - 90 minuten.

Test de stevigheid met je vinger en bak iets langer indien de kaas nog te zacht aanvoelt.

 

Verwijder de kaas uit de oven en laat afkoelen.


Meng ondertussen alle ingrediënten voor de marinade.


Plaats de afgekoelde kaas in een schaal en overgiet met de marinade. Bewaar in de koelkast tot gebruik.


Smakelijk!

bottom of page