VANILLE KATJES EN MARMERHARTJES
mijn pluche choukes in koekjesvorm

De inspiratie voor deze schattige koekjes kwam na het bakken van de gingerbread men.

Als koekjes zo lekker zijn met speculaaskruiden dan moeten die toch helemaal super zijn met Bourbon vanille! En inderdaad, dat zijn ze. En je huis ruikt er helemaal hemels door ook.

Het vormpje is super cute maar de hel om heelhuids op de bakplaat te krijgen. Die staart wil niet mee. Maar een mens moet iets over hebben voor de (bak)kunst nietwaar.

Van de restjes deeg vormde ik terug een bal waar ik pure chocolade over raspte.

Daarna nog een keer goed door mekaar kneden en terug laten koelen.

Na het uitrollen stak ik hieruit hartjes met een heel mooie marmerstructuur.

2 koekjes van (bijna) hetzelfde deeg!

INGREDIENTEN

voor 40 kleine koekjes

  • 1 theelepel gemalen lijnzaad (het malen gaat makkelijk in een vijzel)

  • 3 theelepels warm water

  • 2 1/4 cup speltbloem

  • 3 theelepels Bourbon vanille

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1/4 theelepel zeezout

  • 1/2 cup gesmolten kokosolie

  • 1/4 cup cashewpasta

  • 1/4 cup kokosbloesemsuiker

  • 1/4 cup ahornsiroop

  • een paar blokjes pure chocolade 85+, voor de hartjes

BEREIDINGSWIJZE

Meng het lijnzaadmeel met het water in een grote kom en zet even opzij.
  
Meng in een andere kom de bloem met de vanille, baking soda en zout. Zet opzij.

Roer de lijnzaadpasta nog eens goed door elkaar en voeg de kokosolie, kokosbloesemsuiker, notenpasta en ahornsiroop toe. Klop tot een luchtige gladde massa.


Roer de droge mengeling geleidelijk door de natte.

Kneed goed door met je handen en vorm een dikke plak.

Wikkel de plak in folie en leg 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
 

Verwarm de oven tot 165°

Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en leg het tussen 2 vellen bakpapier.

Rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik.

Steek de koekjes uit met een leuk vormpje (ik gebruikte een poezenvormpje van Dille&Kamille)
Plaats het uitgestoken deeg voorzichtig op de bakplaat. (*)
Bak 10-12 minuten of tot de randen lichtjes bruin worden.
Haal de bakplaat uit de oven.
Laat de koekjes 10 minuten rusten voor je ze van de bakplaat naar het afkoelrooster verplaatst.

Smakelijk!

(*) Kneed de restjes deeg terug door mekaar en rasp hier wat chocolade over. Kneed nogmaals door mekaar, vorm een schijf en laat dez terug afkoelen in folie in de koelkast. Rol het deeg terug uit en steek hartjes uit. Bak in 10-12 minuten.

© 2 0 1 8