STOOFVLEES MET FRIETJES
een Vlaamse klaasieker

Stoofvlees met frietjes en een witlofslaatje. Veel Vlaamser wordt het niet.

Bij mijn eerste poging gebruikte ik enkel seitan. De geur en de smaak zat goed, maar de textuur niet zo. Het bleven teveel blokjes, te weinig het gestoofde, vezelig vlees.

Bij de 2e poging gebruikte ik half om half seitan met jackfruit en dat was een hele verbetering. De textuur zit nu helemaal goed maar het blijft een recept waar nog aan gesleuteld kan worden.

Een andere soort bier, andere verhoudingen, andere stroop, andere mosterd, ...

Of een keer rode wijn ipv bruin bier en eventueel wat champignons erbij, of worteltjes, soort van boeuf bourgignon. Het kan alle kanten uit.

Laat je fantasie de vrije loop en do keep us posted!

Tag ons in je Instagram foto's (@sanskeuken), zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit.

INGREDIENTEN

voor 8 personen

  • 4 grote ui, fijngehakt

  • 1 kg seitan, in gelijke kleine stukken

  • 1 kg jackfruit, uitgelekt en grof gehakt

  • 0,75-1 liter bruin bier

  • 4 laurierblaadjes

  • 4 takjes tijm

  • enkele peterseliestengels

  • 2-3 eetlepels Luikse siroop (of dadelsiroop)

  • 2 grote bruine boterhammen

  • 4 eetlepels scherpe mosterd

  • olijfolie

  • kokosolie, geraffineerd

  • zwarte peper

  • 3-4 eetlepels tamari

  • 1 theelepel porcini bouillon concentraat

BEREIDINGSWIJZE

Verhit een eetlepel olie in een ruime pot en fruit hierin de ui op een matig vuur.

Laat niet bruinen.

Verhit wat kokosolie in een braadpan op een matig vuur en schroei hierin de blokjes seitan tot ze een goudbruin korstje hebben.

Kruid tijdens het bakken met peper en blus met de tamari.

Doe de gebakken seitan bij de ui en voeg het jackfruit toe.

Giet het bier in de braadpan, breng aan de kook en roer de aanbaksels los.

Giet de inhoud van de braadpan in de stoofpot.

Voeg de stroop en het porcini concentraat toe en roer goed.

Bind de laurier met de tijm en de peterseliestengels tot een kruidenbuiltje met een stukje touw.

Laat het builtje meestoven in de pot.

Besmeer de boterhammen met de mosterd en leg ze bovenop de stoverij, met de besmeerde zijde naar onder.

Laat het stoofvlees 1,5 uur sudderen op een zacht vuurtje. Roer af en toe.

Proef en breng op smaak.

Serveer met ovengebakken frietjes en een witlofslaatje.

Smakelijk!

voor de frietjes:

Schil enkele aardappels en snijdt ze in frietjes.

Spoel de frietjes onder koud stromend water en dep goed droog.

Doe de frietjes in een ovenschotel en meng met een beetje olijfolie. kruid met grof zout.

Bak 40-45 op 180°.

Schud af en toe om.

voor het witlofslaatje:

Maak 4 witlofstronkjes schoon.

Snijdt ze in de lengte in 4 en vervolgens in dunne reepjes.

Snijd een kleine rode ui in fijne blokjes en voeg bij het witlof.

Schil een appel, snijd deze in kleine blokjes en voeg bij het witlof.

Meng een paar lepels vegan mayo met een paar lepels citroensap.

Kruid met peper en zout en schep onder de salade.

© 2 0 1 8