STEAK MAISON
so meaty you could fool a carnivore

Ik ben nooit een fan geweest van vlees, dus een vegan versie maken stond niet hoog op mijn to-do cooking list.

Bij Cliff was dit anders. Voor het veganverhaal kon hij een stukje vlees op zijn tijd best appreciëren. Vandaar dat er af en toe een plantbasedformeatlovers schotel op ons programma staat.

 

Na een beetje zoeken en experimenteren kwamen we tot dit recept.

Makkelijk te maken met heel toegankelijke ingrediënten.

Het resultaat is een beetje 'too much like the real deal' voor mij, maar de gewezen carnivoor in huis wordt hier heel gelukkig van.

Laat je inspireren, keep us posted en vergeet ons niet te taggen als je een foto post op Instagram (#sanskeuken). Zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit 😉

INGREDIENTEN
  • 125 gr kikkererwten, uit blik of zelf gekookt, uitgelekt

  • 15 gr edelgist

  • 1 theelepel lookpoeder

  • 1 theelepel uipoeder

  • 1/4 eetlepel komijnpoeder

  • 1/4 theelepel korianderpoeder

  • 1/2 theelepel oregano

  • 2 eetlepels soya saus

  • 130 gr tomatenpuree

  • 1 eetlepel paprika, gerookt

  • 1/4 theelepel zwarte peper

  • 1 eetlepel mosterd

  • 120 ml groentebouillon

  • 260 gr gluten


voor de marinade

  • 60 ml soya saus

  • 1 eetlepel paprika

  • 1 eetlepel bruine suiker

  • 2 eetlepels tomatenpuree

BEREIDINGSWIJZE

Doe de kikkererwten met de edelgist, lookpoeder, uipoeder, komijn, koriander, oregano, soyasaus, tomatenpuree, paprika, mosterd en groentebouillon in een foodprocessor en mix glad.

Doe de mengeling in een grote kom en voeg de gluten toe.

Roer even door met een lepel en werk het verder door met je handen tot het zich tot een deeg vormt.

Kneed het deeg voor ca 2 minuten van een kleverig tot een elastisch deeg.
Kneed niet te lang want dit maakt de steaks taai!


Vlak de deegbal uit zodra de textuur vast en elastisch is en verdeel in 4 gelijke stukken.

Druk de 4 steaks een beetje platter met een pureestamper. (niet te fel want ook dit beïnvloed de textuur.

 

Verpak de steak individueel in aluminiumfolie en stoom ze 20 minuutjes.

Verpak ze niet te strak, ze gaan iets uitzetten door het stomen.

 

Meng ondertussen alle ingrediënten van de marinade in een mengkom.

Laat even staan en meng nogmaals goed door. Zorg dat de suiker mooi opgelost is.

 

Verwijder de aluminiumfolie en leg de steaks in een lage kom.

Overgiet met de marinade, zorg dat alles mooi verdeeld is over de steaks.

Verwarm olijfolie in een pan en bak de steaks tot ze mooi bruin en gecarameliseerd zijn.


Serveer met een slaatje en ovengebakken frietjes of aardappel wedges.

Smakelijk!

Je kan de steaks enkele dagen op voorhand maken.

Laat ze 1-2 dagen marineren in de koelkast voor je ze bakt.

© 2 0 1 8