SRIRACHA BALLETJES
lekker pittig

Het recept voor deze lekkere balletjes is van Gaz Oakley (avant-garde vegan).

De tofu balletjes zijn sappig en zacht met een lekker krokant korstje.

De Sriracha geeft een mooie pittig, zoet-zure toets. Ik voegde nog een beetje tamari toe als extra laag.

Heel lekker met gegrilde groentjes of als onderdeel van een buffet.

INGREDIENTEN

voor 2-4 personen

voor de balletjes:

  • 250 gr firm tofu, uitgelekt

  • 3 lente-uitjes, fijn gehakt

  • 3 teentjes look, geperst

  • 1 rode chili, zonder zaadjes, fijngehakt

  • een handvol koriander, gehakt

  • 1 eetlepel chia-ei (zie tips)

  • 4 eetlepels boekweitmeel

  • 2 eetlepels sesamolie

  • 3 eetlepels sriracha saus 

  • 1 eetlepel tamari

  • 1 eetlepel kokosolie (om te bakken)

  • zwarte peper

  • Himalayazout

voor het sausje:

  • 5 eetlepels sriracha saus

  • 5 eetlepels tomatenpuree

  • 3 eetlepels ahornsiroop

  • 5 eetlepels water

serveer met

  • gegrilde groenten: groene asperge, broccolini, paksoi, ..

  • rauwkost: lint van komkommer, wortel, ..

  • sesamzaad

  • koriander, gehakt

BEREIDINGSWIJZE

Warm de oven tot 180°.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak de balletjes.

Plet de tofu fijn.

Meng de overige ingrediënten - behalve de kokosolie - onder de tofu tot een licht vochtig deeg.

Kruid naar smaak.

 

Bestuif je handen met meel, neem een kleine eetlepel deeg en vorm dit tot een afgeplat balletje. Plaats de balletjes voorlopig op de bakplaat.

Bak de balletjes in porties goudbruin. (ca 3 minuten per kant) en leg ze terug op de bakplaat.

Bak ze in 10-15 minuten gaar in de oven.

Serveer de balletjes met het sausje, gegrilde groenten, getoast sesamzaad en eventueel wat rauwkost.

Smakelijk!

© 2 0 1 8