SEITANWORSTJES CHORIZO-STYLE
hot & spicy

Zelf seitan maken is een hele klus maar het loont de moeite!

Zelfgemaakte seitan heeft een aangename 'vlezige' textuur en je bepaalt zelf de smaak door je keuze in de ingrediënten.

Je kan de worstjes makkelijk invriezen. Give it a try!

Het recept voor deze chorizo-style chilidogs is van Gaz Oakley (Avant-garde vegan).

INGREDIENTEN

voor 8 worstjes

natte ingrediënten:

  • 1 ui, grof gehakt

  • 2 knoflook teentjes, grof gehakt

  • 290 ml bouillon

  • 3 eetlepels gedroogde porcini

  • 100 gr kikkererwten, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt

  • 3 eetlepels tomatenpuree

  • 1 eetlepel tamari

  • 1 eetlepel bruine rijst miso

  • 1 eetlepel chili-olie

  • 1/4 theelepel zeezout

  • 1/4 theelepel zwarte peper

  • 6 theelepels gerookte paprika

  • 1 eetlepel venkelzaadjes

  • 1 eetlepel gerookte chilivlokken

droge ingrediënten:

  • 250 gr tarwegluten

  • 50 gr kikkererwtenmeel

voor de gecarameliseerde uien:

  • 2 grote rode uien

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1/2 cup cider

  • 1 eetlepel rietsuiker

  • Himalayazout

  • zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE

Giet de warme bouillon over de porcini en zet opzij.

Warm de kokosolie in een pan en fruit de ui en knoflook in 2 minuutjes zacht en lichtjes gebruind. Laat even afkoelen.

Voeg de ui samen met de porcini en de overige natte ingrediënten in een blender en mix voor 5 minuten.

Voeg ondertussen de droge ingrediënten samen in een kom.

Meng de natte ingrediënten snel met een spatel onder de droge.

Meng verder met de hand en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg. Hoe langer en steviger je kneed, hoe beter de textuur van je seitan wordt. Doorzetten is de boodschap!

Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. (± 100-110 gr per stuk)

Breng water aan de kook in een grote pot (tot halfvol).

Prepareer 8 vellen aluminiumfolie van ± 25 cm lengte.

 

Neem een vel en kwast de eerste 10 cm in met olie.

Rol een portie deeg in je handen tot een worstje.

Leg dit op het aluminiumvel en rol volledig dicht. Draai de uiteinden stevig dicht (zoals bij een snoepje), en rol het wostje nog even stevig over en weer op je werkblad.

Herhaal dit voor de 8 porties.

Verpak de worstjes vervolgens stevig in plasticfolie.

Doe de worstjes in het water, temper het vuur en laat 50 minuutjes sudderen.

De wostjes zijn klaar als ze stevig aanvoelen.

Maak ondertussen de gecarameliseerde ui.

Snijd de uien in fijne ringen en fruit ze in olijfolie op een medium vuur goudbruin.

Kruid met peper en zout.

Voeg de cider en suiker toe. Zet het vuur lager en laat de suiker zachtjes smelten en carameliseren. Roer regelmatig gedurende 4-5 minuten.

Zet opzij.

Haal de worstjes uit het water en laat afkoelen (en een beetje uitlekken) in een vergiet.

Eens de worstjes afgekoeld zijn kan je de folie verwijderen.

 

Bak de worstjes op een hoog vuur in een grillpan.

Serveer met de gecarmeliseerde ui en een salade of warme groentjes.

 

Smakelijk!

© 2 0 1 8