SASHIMI DI COCOMERO
to na or not to na

Toen we tijdens de voorstelling van cirq'aroma een 'steak van watermeloen' voorgeschoteld kregen was ik absoluut geïntrigeerd. Het smaakte best lekker, hoewel naar mijn gevoel eerder richting tonijn dan steak, maar de textuur bleef wel heel erg watermeloen.

Ik ging online op zoek en vond een overvloed aan varianten: tuna of the field, tuna of the land, ... het ene al mooier gepresenteerd dan het andere.

Na een beetje zoeken en experimenteren bleek de combinatie van marinade en diepvries een winnaar. De structuur van het meloenvlees verandert door het diepvriezen van broos en korrelig naar eerder stevig en een beetje glibberig .. fishy.

Je kan de 'tonijn' serveren als sashimi, in schijfjes met wat geroosterde sesam of als Poke bowl met gekookte rijst en groentjes.

Laat je inspireren, keep us posted en vergeet ons niet te taggen als je een foto post op Instagram (#sanskeuken). Zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit 😉

INGREDIENTEN

1e marinade:

  • 1 cup champignonbouillon

  • 4 eetlepels tamari

  • 2 eetlepels olijvenpekel

  • 1 eetlepel rijstazijn

  • 1 eetlepel witte miso

  • 1 teentje look, fijn geplet of gehakt

  • 2-3 vellen nori

  • ± 700 gr watermeloen, geschild

 

2e marinade:

  • 2 lente-uitjes, in dunne schijfjes

  • 1 eetlepel tamari

  • 1 eetlepel sesamolie

  • chili-vlokken

BEREIDINGSWIJZE

Meng de bouillon met de tamari, de pekel, de rijstazijn, de miso en de look.

Schil de meloen en snijd hem in fijne schijfjes.

Verwijder de zwarte pitten voorzichtig.

Leg een vel nori in een diepvriesbestendige ondiepe bewaardoos.

Verdeel schijfjes meloen over de nori en overgiet met marinade.

Plaats een volgende vel nori over de meloen en herhaal tot de meloen verdeeld is.

Eindig met een vel nori. Zorg dat alle meloen in de marinade zit.

Sluit de doos en plaats ze in de diepvries.

Laat minstens 24 uur in de diepvries marineren. (langer is geen probleem, laat de meloen in de diepvries tot je hem gaat gebruiken.)

Haal de doos uit de diepvries en laat volledig ontdooien in de koelkast.

Verwijder de nori en laat de sashimi uitlekken in een vergiet.

Meng de tamari met de sesamolie en de lente-uitjes.

Kruid met chili-vlokken naar smaak.

Schep de marinade voorzichtig door de uitgelekte sashimi en laat minstens een uur marineren in de koelkast.

Serveer met verse lente-uitjes en droog geroosterde sesamzaadjes.

© 2 0 1 8