ROMIGE RICOTTA
heerlijk zacht en romig

Het is jaren geleden dat ik nog 'echte' melk dronk.

Er zijn voldoende zuivelvrije vervangers op de markt. Zelfs supermarkten hebben lekkere, ongezoete amandel-, soya-, kokos- of andere notenmelk in het gamma.

Voor yoghurt en verse kaas is de keuze jammer genoeg veel minder uitgebreid. De meeste vervangers bevatten een of andere zoetstof. 

 

In mijn zoektocht naar een vegan alternatief om zelf te maken botste ik op cashew ricotta, en die viel in de smaak.
Er circuleren vele variaties op hetzelfde thema. Dit is het mijne.

De zoete versie past perfect bij het ontbijt, in een fruitsalade, in een dessert of met granola. 

De hartige versie is erg lekker als vegan alternatief voor ricotta of mascarpone in lasagne, cannelloni of een romige pastasaus.

INGREDIENTEN

voor de zoete versie:​

  • 225 gr cashewnoten, geweekt

  • 100-125 ml havermelk (of een andere ongezoete plantaardige melk naar keuze)

  • 1 eetlepel ongeraffineerde kokosolie

  • het sap van 1/2 limoen (of citroen)

  • 1/4 theelepel zeezout

  • 1/4 theelepel Bourbon vanille

voor de hartige versie:​

  • 225 gr cashewnoten, geweekt

  • 100-125 ml havermelk (of een andere ongezoete plantaardige melk naar keuze)

  • 1 eetlepel olijfolie

  • het sap van 1/2 limoen (of citroen)

  • 1/2 theelepel zeezout

BEREIDINGSWIJZE

Overgiet de cashewnoten met kokend water en laat 4 - 8 uur weken (of overnacht).

 

Giet het vocht af, spoel de noten en doe ze in een blender of foodprocessor.

Voeg de overige ingrediënten toe en mix op een laag toerental tot een mooie gladde massa.

Proef en voeg indien nodig limoen of zout toe naar smaak.

Bewaar in een luchtdicht afgesloten bokaal of pot in de koelkast (tot 1 week).

© 2 0 1 8