RISOTTO CON ASPARAGI E PISELLI
romig en zoet

Deze frisse, romige lente risotto is een stuk lichter dan de traditionele versie met boter, room en kaas.

Door het langzame garen komt het zetmeel in de risottorijst langzaam los. Dit zorgt voor de smeuïgheid.

Een goeie kwaliteitsrijst zorgt voor een fijne beet.


De aspergepuree geeft een extra volle smaak, de erwtjes zorgen voor een zoete toets en de gegrilde aspergepunten voor hartige pit.

Een fijn gerechtje!

INGREDIENTEN

voor 4 personen

  • 1 bundel groene asperges

  • olijfolie

  • 2 teentjes look, geperst of fijngehakt

  • 1 grote ui, fijngehakt

  • 1 cup erwtjes (vers of diepvries)

  • takjes tijm, enkel de blaadjes

  • 200 gr risottorijst (Roma integrale of Arborio)

  • 240 ml droge witte wijn

  • 1 liter groentebouillon (heet)

  • 2 eetlepels edelgist

  • zwarte peper

  • zeezout

  • Gondino, geraspt (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de topjes van de asperges en leg ze even opzij. 

Snijd de stelen in stukken en kook ze in enkele minuten gaar in de bouillon.

Schep de stelen uit de bouillon en mix glad. 


Blancheer ondertussen de erwtjes in de bouillon.

Zet de erwtjes en de aspergepuree opzij. 

Houd de bouillon warm.


Fruit de sjalotjes met de look en de rozemarijn in een scheutje olie op middelhoog vuur glazig. Laat ze niet bruinen!

 

Zet het vuur lager als de sjalotjes zacht zijn en voeg de rijst toe.

Roer om tot alle korrels met olie bedekt zijn.

Voeg de wijn toe en roer af en toe tot het vocht opgeslorpt is.


Voeg nu geleidelijk de bouillon toe.Telkens een kleine hoeveelheid toevoegend als het vocht bijna is opgeslorpt. Roer af en toe om.


Check de rijst als alle bouillon is opgenomen. 

De rijst is gaar als hij romig is met nog een kleine beet. Voeg indien nodig nog een beetje extra bouillon toe.


Grill de aspergepunten op hoog vuur.


Voeg, als de rijst gaar is, de aspergepuree en de erwtjes toe en meng samen met de edelgist door de rijst. 

Proef en kruid naar smaak.

Serveer met de aspergepunten en gerapte Gondino.


Smakelijk!

© 2 0 2 0