PATATAS BRAVAS
de Spaanse tapa met extra groentetwist

Deze populaire Spaanse tapa werd in een recept van Karola's Kitchen fijn getuned naar een bijzonder lekkere overvloed-aan-groenten maaltijd. 

Karola's versie kwam bij ons vaak op tafel en viel erg in de smaak. Cliff maakte af en toe de opmerking dat hij de saus 'te veel naar blik' vond smaken, maar ik zag niet direct reden iets aan te passen.

Tot mijn ouders een keer bij ons kwamen eten en ik besloot de patatas op het menu te zetten.

Mijn ouders eten quasi alles, op een paar uitzonderingen na: mijn vader is allergisch voor rauwe tomaat en mijn moeder voor look.

Dus liet ik de look achterwege en besloot ik de kerstomaatjes bij de saus te voegen om mee gaar te laten pruttelen. Geen rauwe tomaten meer maar toch dezelfde hoeveelheid groentjes.

Bleek dat we dit unaniem veel lekkerder vonden dan het origineel!

Die toegevoegde tomaatjes welteverstaan, de 'zonder-look-versie' wordt enkel herhaald als mams erbij is.

INGREDIENTEN

voor 2 personen

 

  • 400 g krielaardappeltjes

  • 500 g prinsessenboontjes

  • 8-10 teentjes knoflook, in de schil

  • een bakje kerstomaatjes, in kwartjes

  • 2 rode ui, in halve ringetjes

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 1 theelepel harissa

  • ½ theelepel kurkuma

  • ½ theelepl paprikapoeder, zacht

  • ½ theelepl kaneel

  • 1 theelepl gedroogd basilicum

  • een grote handvol verse basilicumblaadjes, grof gehakt

  • een paar takjes rozemarijn, grof gehakt

  • olijfolie

  • zwarte peper

  • grof zeezout

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven tot 200°C. 

Schrob de aardappels schoon en snijd de grootste in 2 of 3. Schep ze in een ovenschaal om met een scheutje olijfolie, de rozemarijn en grof zeezout. Snijd het kopje van de knoflookteentjes, kneus ze licht met de platte kant van een keukenmes en verdeel ze tussen de aardappeltjes. Bak in 30-40 minuten of tot de aardappeltjes goudbruin zijn. Schep ze halverwege de baktijd goed om.

Meng in een brede pan het blik tomaten met de kerstomaten, de harissa, kurkuma, paprikapoeder, kaneel, de gedroogde basilicum en het grootste deel van de verse basilicum. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat pruttelen tot je een dikke saus krijgt. 

Kook de boontjes in 6 minuten beetgaar in lichtjes gezouten water. Giet ze af en laat uitlekken.

Verwarm 1 el olijfolie in de kookpot en stoof de rode ui in enkele minuten glazig op een laag vuur. Zet het vuur hoger en laat de ui karameliseren.

Voeg de boontjes bij de ui, kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Haal de lookteentjes uit de ovenschaal, verwijder de velletjes en meng ze terug onder de patatas.

Verdeel de boontjes over de borden, leg hierop de aardappelen en werk af met de dikke tomatensaus en wat verse basilicum.

Smakelijk!

© 2 0 1 8