LINZENBROODJE
no-meatloaf

Tijdens de easyvegan challenge (van eva vzw) kwamen er dagelijks mailtjes met tips mijn mailbox binnen. Via een van de links kwam ik het recept tegen van dit 'vleesloze vleesbrood'.

Ik maakte een tijdje terug een soortgelijk gerecht naar recept van Linda McCartney. maar dat was niet echt een succes te noemen. De smaak zat heel goed maar de textuur viel tegen.

Zoals bij veel recepten voor vegan burgers blijkt de som van de ingrediënten niet altijd garantie voor succes. Uren knoeien, plakkerige, rokerige keukentoestanden tot de moed in je schoenen zinkt en je eetlust verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Been there done that.

Dit no-meatloaf bleek uitzondering op de regel! Het is én lekker, én makkelijk, én qua textuur een succes.

Plus daar nog bovenop de dag ernaar koud minstens even lekker!

Hieronder mijn, lichtjes aangepaste, versie.

INGREDIENTEN

voor 4 personen

  • 200 gr gedroogde Franse linzen (groen of bruin)

  • 125 ml warm water

  • 4 el lijnzaad (of chia)

  • 1 wortel, geraspt

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 rode paprika, in blokjes

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 el olijfolie

  • 5 tl shoarmakruiden

  • 3 el tomatenpuree

  • 3 laurierblaadjes

  • 2 sneetjes volkoren brood (+- 50 gr)

  • 100 gr walnoten, droog geroosterd, grof gehakt 

  • zwarte peper

  • himalayzout

  • ketchup om te serveren (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

Breng water aan de kook met de laurierblaadjes. Kook hierin de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng het lijnzaad met het warme water. Roer goed en zet opzij om te wellen.

Rasp de wortel, snipper de ui en snijd de paprika.

Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de wortel en paprika toe en laat 5 minuutjes stoven. Voeg de look en de shoarmakruiden de laatste minuut toe.

Verwarm de oven tot 180°.

Giet de linzen af en pers het meeste vocht eruit.
Mix de linzen met de tomatenpuree, de groenten en het brood fijn.

Toast de noten en hak ze grof.  Voeg de noten en de lijnzaadbrij bij de linzen. Meng goed. Kruid naar smaak met peper en zout.

 

Vet een mooie ovenschaal van ongeveer 25 x 10 cm in met een beetje olie (of beleg een bakblik met bakpapier).
Vul met het no-meatmengsel. Druk goed aan en strijk de bovenkant glad.
Bak 30 minuten of tot de bovenkant mooi bruin is en de vulling sappig maar niet te nat.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur, bestrijk de bovenkant met ketchup.

 

Serveer met warme groenten of een salade.

Smakelijk!

© 2 0 1 8