KNÄCKEBROD MET ZADEN
knapperig en klaar in een wip

Als je dit knäckebröd eens gemaakt hebt, koop je nooit nog een pak in de winkel.

Heel lekker, knapperig en klaar in een wip.

Het uitdrukken van de ingrediënten in dl lijkt op het eerste zicht raar maar werkt in dit recept heel makkelijk. Het hoeft allemaal niet tot op de ml te kloppen, zolang de onderlinge verhouding vocht / zaden / meel maar juist zit, komt het goed.

In het originele recept van Dagny Ros Asmundsdottir in het ontbijtprogramma Toasted werd speltmeel gebruikt.

Ik heb ondervonden dat het knäckebröd langer knapperig blijft als je het speltmeel (gedeeltelijk) vervangt door havermeel.
Als je enkel havermeel gebruikt wordt het knäckebröd heel bros en moeilijk hanteerbaar.
Het evenwicht ligt naar mijn gevoel ergens in het midden; half spelt, half haver.


Havermeel maakt het deeg een stuk plakkeriger. Een trucje om het deeg makkelijk uit te strijken, zonder dat het aan je handen blijft kleven, is een extra vel bakpapier op het deeg te leggen en zo de plak uit te vlakken.

INGREDIENTEN

voor een grote bakplaat (ca 12 stuks)

  • 2 dl zonnebloempitten 

  • 1 dl pompoenpitten

  • 1 dl sesamzaadjes

  • 1 dl lijnzaad

  • 1 dl havervlokken

  • 3 dl speltmeel (of half havermeel/half speltmeel)

  • 1 kl zeezout

  • 1 dl olijfolie

  • 2 dl lauw water

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven tot 180°

Bekleed een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.

Meng de droge ingrediënten.

Voeg olie en water toe en meng tot een elastisch, lichtjes vochtig deeg.
Spreid het deeg mooi glad uit op een bakplaat. 


Bak het deeg gedurende 10 minuten.
Haal de bakplaat uit de oven en snijd het deeg in stukken met een pizzasnijder (of een groot mes).
Zet de plaat opnieuw in de oven en laat nog 15 - 20 minuten verder bakken of tot de randen mooi goudbruin gekleurd zijn.


Laat afkoelen en breek in stukken.

Smakelijk!!

© 2 0 1 8