GLUTENVRIJ BROODJE
luchtig met een licht notige smaak

Dit verrassend lekkere, lichte brood is een recept van Gaz Oakley uit zijn boek VEGAN100.

Heel erg lekker!

INGREDIENTEN
  • 180 ml lauwwarm water

  • 120 ml lauwwarme plantaardige melk

  • 2 eetlepels droge gist

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 90 gr boekweitmeel

  • 135 gr rijstmeel

  • 135 gr havermeel

  • 55 gr tapioca meel

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker

  • 1 theelepel zeezout

  • 2 eetlepels chia-ei of lijnzaad-ei (zie tips vegan ei)

BEREIDINGSWIJZE

Meng het water met de melk, de gist, de olijfolie en de suiker en zet 5 minuten opzij.

 

Bekleed een broodvorm met bakpapier.

Zeef ondertussen alle bloem samen met de tapioca, de bakpoeder, baking soda en het zout in een grote kom.

 

Maak een putje in het midden en giet hier het gistmengsel en het 'ei' in.

Meng tot het deeg een bal begint te vormen.

Strooi een beetje bloem op een schoon werkblad en kneed het deeg grondig voor een 5-tal minuten. Voeg extra bloem toe als het deeg te plakkerig aanvoelt.

 

Plaats het deeg in de bakvorm en druk het goed aan in de hoeken.

Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat een uur rijzen op een warme plaats, of tot het deeg verdubbeld is in volume.

Warm de oven tot 180°.

Plaats het bakblik in het midden van de oven en bak het brood in een uur gaar.

Als het brood gaar is heeft het een mooie goudbruine korst en klinkt het licht dof als je op de onderkant klopt.

Laat het brood lichtjes afkoelen voor je het uit het bakblik verwijderd.

Laat volledig afkoelen op een rek voor je het brood snijdt.

Smakelijk!

© 2 0 1 8