GEPEKELDE GROENTEN
voor een lekker accent bij salades

Ik ben recent aan het pekelen geslagen en gebruik hiervoor de koud-pekel-methode.

Bij koud pekelen doe je de groenten rauw in een gesteriliseerde bokaal of pot waarna je ze overgiet met hete pekelvloeistof. Zie tips

De groenten zijn eetklaar na 8 uur en tot 3 weken houdbaar in de koelkast. 

Je kan naar hartenlust experimenteren met verschillende groenten, azijnsoorten, kruiden en specerijen.

Hieronder 2 voorbeelden die bij ons in de smaak vielen.

INGREDIENTEN

Zilveruitjes ProvenSan - voor 1 pot van 750 ml

​​

  • 240 ml water

  • 240 ml ciderazijn

  • 1 eetlepel agavesiroop

  • 2 eetlepels zeezout

  • 500 gr zilveruien gepeld

  • 1 grote tak rozemarijn

  • enkele takjes tijm

  • 3 teentjes look gepeld

  • venkelzaad

  • korianderzaad

Zweedse komkommer - voor 2 potten van 750 ml

​​

  • 400 ml water

  • 400 ml ciderazijn

  • 2 eetlepels agavesiroop

  • 4 eetlepels zeezout

  • 3 komkommers, geschild

  • 1/2 pakje verse dille

  • mosterdzaad

BEREIDINGSWIJZE

Zilveruitjes ProvenSan

Snij de uitjes in kwartjes.
Breng het water aan de kook met de azijn, siroop en zout.
Doe de uitjes in de bokaal met de kruiden en look.

Verdeel het pekelvocht erover en sluit af.
Laat afkoelen. 

De groenten zijn lekker na 8 uur en kunnen tot 3 weken bewaard worden in de ijskast.

Zweedse komkommer

Snij de komkommers in dunne schijven.
Breng het water aan de kook met de azijn, siroop en zout.
Doe de komkommers in de bokaal met de kruiden.

Verdeel het pekelvocht erover en sluit af.
Laat afkoelen. 
De groenten zijn lekker na 8 uur en kunnen tot 3 weken bewaard worden in de ijskast.

© 2 0 1 8