GEHAKTSCHOTEL
hartig en licht

Het originele recept voor deze gehaktschotel is van de groene meisjes.

Hieronder mijn enigszins gepimpte versie.

De traditionele bechamelsaus wordt hier vervangen door gekookte bloemkool met een scheutje olijfolie. Deze saus is niet alleen verrassend lekker, ze is ook veel lichter en voegt tegelijk een ruime extra portie groenten toe.

INGREDIENTEN

voor 2 ruime porties

  • 250 seitangehakt

  • ca 350 ml tomatencoulis (bio)

  • 1 grote ui, gesnipperd

  • 1 teentje look, geperst

  • 300 gr prinsessenboontjes

  • 1 kleine bio bloemkool

  • 2 theelepels oregano, gedroogd

  • 1/2 theelepel kaneel

  • 3 eetlepels tamari

  • 1 theelepel tijm, gedroogd

  • nootmuskaat

  • chilipeper

  • zwarte peper

  • Himalayazout

  • olijfolie

BEREIDINGSWIJZE

Warm de oven tot 200°

Kook de boontjes en de bloemkool beetgaar.

Fruit ondertussen de ui met de oregano glazig in een scheutje olijfolie.

Voeg het gehakt toe en laat even meebakken. Blus met de tamari.

Voeg de tomatencoulis toe met de kaneel en de chili.

Kruid met zwarte peper. Wees voorzichtig met extra zout, de tamari voegt al zout toe.

Bedek de bodem van een ovenschotel met het gehaktmengsel.

Giet de boontjes af en laat ze even schrikken onder koud water.

Meng de tijm, het teentje look een een theelepel olijfolie door de boontjes. Verdeel de boontjes over het gehakt. Kruid met een paar draaien zwarte peper.

Giet de bloemkool af, voeg een scheutje olijfolie toe en pureer met de staafmixer glad.

Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Schep de puree over de boontjes en strijk glad.

Strooi wat vegan parmesan over de puree en bak in 20-25 minuten mooi goudbruin.

© 2 0 1 8