CASHEW BOURSIN
du pain, du vin,...

De inspiratie voor dit veelzijdige kaasje vond ik op de EVA-website.  Afhankelijk van de soort rejuvelac die je als basis gebruikt, kan je spelen met smaken, combinaties. En dat is wat koken zo leuk maakt toch 😉


(*) Rejuvelac is van oorsprong een gefermenteerde drank gemaakt van granen. Maar het kan dus ook van groenten. 


Ik maak er een gewoonte van om verse look en chili's te fermenteren. Zo blijven ze heel erg lang goed en je voegt levende voeding toe aan je maaltijd. Bijkomend voordeel is dat je zo je eigen rejuvelac fabriceert. Het sap van de gefermenteerde bietjes geeft een prachtige kleur aan de kaasjes, en door het hoge suikergehalte is deze rejuvelac ook een stuk actiever.



INGREDIENTEN

Kruidenkaasje

  • 225 g cashewnoten, overnacht geweekt

  • 125 ml rejuvelac van look (*)

  • 1 tl zeezout

  • 2 tl edelgistvlokken

  • 2 tl uipoeder

  • 1-2 teentjes look 

  • verse krruiden (bieslook, peterselie, munt,...)


Pikant kaasje

  • 225 g cashewnoten, overnacht geweekt

  • 125 ml rejuvelac van chili (*)

  • 1 tl zeezout

  • 2 tl edelgistvlokken

  • 2 tl uipoeder

  • zongdroogde tomaten

  • extra chili (optioneel)


Paars hartig of zoet

  • 225 g cashewnoten, overnacht geweekt

  • 125 ml rejuvelac van rode biet (*)

  • 1 tl zeezout

  • 2 tl edelgistvlokken


+ gedroogde vijgen en lavendel (zoet)

+ 2 tl uipoeder, teentje look, verse bieslook + bloemen (hartig)

BEREIDINGSWIJZE

Mix de noten met de rejuvelac in een foodprocessor tot een romige gladde massa. 

Doe de crème in een kom, dek af met een neteldoek en laat minstens 24u op kamertemperatuur staan. 


Je zal zien dat de structuur verandert. 

Ruik na 24u aan je kaas. Ruikt hij wat zurig dan is hij klaar, als hij nog gewoon naar noten ruikt heeft hij wat extra tijd nodig. (afhankelijk van de temperatuur en je rejuvelac kan dit een halve tot een volledige dag extra zijn)

 

Meng de overige ingrediënten door de massa. 


  • Je kan de kaas nu meteen gebruiken of nog enkele dagen in de koelkast laten rijpen.

  • Gebruik gedroogde kruiden als je je kaasje langer dan een week wil bewaren.

  • Laat je kaasje in de diepvries opstijven en rol er bolletjes van. Rol de bolletjes door kruiden, gehakte noten of gehakt gedroogd fruit.

Bergmeer

Bergmeer

Beschrijf uw afbeelding.

Strandhuisjes

Strandhuisjes

Beschrijf uw afbeelding.

Reuzenrad

Reuzenrad

Beschrijf uw afbeelding.

Palmbomen

Palmbomen

Beschrijf uw afbeelding.

Stadsfiets

Stadsfiets

Beschrijf uw afbeelding.

Mistige heuvels

Mistige heuvels

Beschrijf uw afbeelding.

Brandhout

Brandhout

Beschrijf uw afbeelding.