BONENKROKETJES MET ARTISJOK
hartig en voedzaam

De inspiratie voor deze heerlijk kroketjes vond ik bij Karola's Kitchen.

In het Karola's recept worden de kroketjes gefrituurd of rechtstreeks in de oven gebakken. Bij gebrek aan frituurpan koos ik voor de 2e optie. Het resultaat was best lekker maar de textuur viel me wat tegen.

Toen ik de kroketjes een 2e keer maakte besloot ik ze eerst even kort in de pan te bakken - voor een krokant korstje - en verder in de oven te garen. Dit gaf een veel interessanter resultaat. De kroketjes waren heerlijk krokant van buiten en lekker smeuïg binnenin.

Deze methode kan je toepassen op zowat alle burgers, balletjes, patties, kroketjes & C°, maar dit even terzijde.

In plaats van Karola's tomatendip serveer ik de kroketjes liever met warme groenten.

Artisjokjes met tomaat bvb gaan heel goed samen met de volle smaak van de kroketjes. En ze voegen nog wat extra groenten toe aan deze eenvoudige, smakelijke maaltijd.

Laat je inspireren, keep us posted en vergeet ons niet te taggen als je een foto post op Instagram (#sanskeuken). Zo kunnen we mee genieten van al die creativiteit 😉

INGREDIENTEN

voor 2 grote porties

voor de kroketjes:

  • 250 g kastanjechampignons, schoon geborsteld

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 1 eetlepel kokosolie

  • 1 blik bonen, uitgelekt en gespoeld (borlotti, bruin, wit, zwart,...)

  • 5 half gedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt

  • 6 eetlepels kikkererwtenmeel

  • een grote handvol bladpeterselie

  • 1 theelepel citroensap

voor de artisjokjes:

  • 1 bokaal artisjokhartjes (210 gr uitgelekt)

  • 1 teentje look, geperst

  • 1 sjalot, fijngehakt

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 2 eetlepels sherry

  • 175 gr passato

  • 1 theelepel tijm, fijngehakt

  • basilicum, gescheurd

  • zwarte peper

  • zeezout

BEREIDINGSWIJZE

Hak de champignons in kleine blokjes.

Verhit een beetje kokosolie in een pan en roerbak de champignons en de knoflook op een hoog vuur tot deze gaar zijn en eventueel vocht verdampt is.

 

Schep de champignons, de bonen, de gedroogde tomaten, het kikkererwtenmeel, de peterselie en het citroensap in een foodprocessor en kruid met versgemalen peper en grof zeezout.

Maal alles tot je een min of meer homogeen mengsel hebt.
Plaats het mengsel minstens 20 minuten in de koelkast.

Giet de artisjokhartjes af, spoel ze en laat uitlekken.
Fruit de ui in 2-3 minuten glazig in een beetje olie.

Voeg de look toe en laat een minuutje mee fruiten.
Halveer de artisjokharten en voeg ze met de sherry toe aan de ui. Laat even stoven.
Voeg de passato toe met de tijm en kruid met peper en zout
Zet het vuur zacht en laat gaar sudderen.

Warm de oven tot 180C
Rol met je handen 12 balletjes van het mengsel, leg ze op een bakplaat.
Bak de bolletjes in een pan in een scheutje kokosolie - ca 3 minuten per kant - en druk ze een beetje plat.
Leg ze terug op de bakplaat en bak ze in 10-15 minuten gaar in de oven.

Serveer de kroketjes met de artisjokken.

Werk af met een beetje basilicum.

Smakelijk!
 

© 2 0 1 8