BLOEMKOOL MET PATATTEN 2.0
een Vlaamse klassieker in een modern jasje

Ik ben geen fan van gekookte aardappels. En de standaard 'in-witte-saus-verdronken-plat-gekookte-groentesmurrie' waar bloem- en andere kolen vaak tot worden gereduceerd vind ik helemaal horror.

Dus bloemkool en patatten kwam hier nooit op tafel.

Tot ik op pinterest gegrilde bloemkoolsteaks zag passeren en er iets begon te kriebelen.

Waarom geen moderne versie bedenken van die Vlaamse klassieker die bloemkool en patatten toch is?

Mijn recept is gebasseerd op de Italiaanse 'patate con rosemario', gecombineerd met de eerder vernoemde bloemkoolsteaks en een pittig groene salsa.

Et voila, a new classic is born!

INGREDIENTEN

voor 2 personen

  • 1 bio bloemkool, in dikke plakken gesneden

  • krielaardappels, in kwartjes geneden

  • enkele teentjes look, in de pel, lichtjes gekneusd

  • olijfolie

  • fleur de sel

  • zwarte peper


voor de salsa:

  • 60 gr ontpitte groene olijven, grof gehakt

  • 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt

  • 1/2 theelepels chili-vlokken

  • 1 eetlepel bladpeterselie, grof gehakt

  • 60 ml extra vergine olijfolie van goede kwaliteit

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven tot 160°

Wrijf een bakplaat in met olijfolie.
Snijd de bloemkool in dikke plakken en verdeel die over de bakplaat

Wrijf de bovenkanten zorgvuldig in met olijfolie.(of gebruik een spuitbusje)

Doe de krieltjes in een aparte ovenschaal, voeg de gekneusde lookteentjes toe en kruid met fleur de sel. Voeg een royale scheut olijfolie toe en schud alles goed door mekaar.

 

Bak de bloemkool 30 minuten op 160° en vervolgens nog 20 minuten op 200
De aardappels kunnen samen met de bloemkool de oven in.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de salsa. 


Kruid de bloemkool met peper en zeezout en serveer met de salsa en gebakken krieltjes.

Smakelijk!

© 2 0 1 8