SCRAMBLED TOFU MET KOKOSSPEKJES
spek noch eieren

De combinatie van edelgist en kala namak geven de scramble een subtiele eiersmaak. De spekjes zorgen voor een lekkere crunch en veel umami.

 

Het originele recept van avant-garde vegan bevat minder melk en veel meer kurkuma.

Naar mijn gevoel teveel en te overheersend.

Hieronder onze versie.

De spekjes zijn ook erg lekker in een salade of bij 'groentestoemp'.

Bewaar ze in een luchtdicht afgelsoten doos in de koelkast.

 

INGREDIENTEN

voor 2 personen

  • 1 kleine rode ui, fijngehakt

  • 250 gr firm tofu, uitgelekt

  • 1 eetlepel edelgist

  • 1/4 cup plantaardige melk

  • zwarte peper

  • kala namak zout (zorgt voor de ei-smaak)

  • een mespuntje kurkuma (voor de kleur, teveel wordt snel bitter)

  • een snufje chilipoeder

  • enkele kerstomaatjes, in kwartjes

  • een handje jonge spinazie (of verse groene kruiden)

  • olijfolie

 

voor de spekjes (*)

  • 40 gr kokosvlokken

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 eetlepel tamari

  • 1/2 theelepel gerookt zout (Deens zout) of 1 eetlepel liquid smoke

  • 1/2 eetlepel ontgeurde kokosolie

BEREIDINGSWIJZE

Laat de tofu uitlekken en pers hem tussen keukenpapier (zie tips).
Je wil zoveel mogelijk vocht verwijderen.

Warm de oven tot 180°.

Meng de ahornsiroop met de tamari, de kokosolie en het Deens zout en schep de kokosvlokken erdoor.
Spreid ze uit over een bakplaat.
Bak in 10 tot 15 minuten goudbruin. Schep af en toe om.
Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier.

Fruit de ui in een scheutje olijfolie op een zacht vuur glazig.
Snijd de tofu grof en voeg bij de ui. Verkruimel de grote stukken met een vork, roer alles goed door mekaar en laat een paar minuten meefruiten.
Voeg de kurkuma, chili, gist, melk en kala namak toe.
Zet het vuur lager en laat nog 2 minuten doorwarmen. De scramble zou ondertussen de juiste textuur moeten hebben.
Zet het vuur hoger en voeg de tomaten en spinazie toe. Roerbak even tot de spinazie geslonken is.
Proef en kruid naar smaak.

Serveer met de spekjes.
Smakelijk!

© 2 0 1 8